O epidemie precum gripa poate ucide 80 de milioane de oameni în două zile

O epidemie precum gripa poate ucide 80 de milioane de oameni în două zile

Propagarea masivă a maladiilor este provocată de rapiditatea cu care oamenii se deplasează la nivel mondial.

Omenirea nu este deloc pregătită pentru o amenințare reală reprezentantă de o pandemie, care ar putea fi declanșată de zeci de virusuri deja cunoscute sau de noi tulpini de virusuri, se arată într-un raport annual al comisiei de experți conduse de un fost șef al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

O epidemie asemănătoare gripei ar putea apărea din senin și ar putea ucide circa 80 de milioane de persoane pe Terra, în mai puțin de două zile, avertizează experții OMS, în raportul intitulat ”Lumea, în pericol”.

Experții sunt de părere că guvernele lumii nu acordă suficientă importanță acestor amenințări.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Un agent patogen cu acțiune rapidă poate să ucidă și zeci de milioane de persoane, să perturbe economii și să destabilizeze securitatea națională”, se arată în raportul Consiliului de supervizare a pregătirii la nivel global (GPMB).

”Facem eforturi imense când există câte o amenințare serioasă, apoi uităm rapid, când amenințarea se diminuează. Este momentul să acționăm”, spun experții, care consideră că eforturile întreprinse de guverne pentru a se pregăti pentru epidemii, după numeroasele cazuri de Ebola, din 2014-2016, sunt prea slabe.

Ideea este că guvernele trebuie să investească în întărirea sistemelor de sănătate, și de aceea trebuie să aloce fonduri cercetării și noilor tehnologii, să îmbunătățească sistemele de comunicare rapidă și să țină cont de progrese.

Experții au împărțit pe continente maladiile recurente, care pot apărea și care se manifestă în prezent. Printre cele mai periculoase din Europa ei au evocat virusul Ebola, tulpina enterohemoragică rară Escherichia coli O104:H4, care a cauzat epidemia din 2011 din Europa și varianta maladiei Creutzfeldt-Jakob, maladie a creierului, cauzată de consumul de carne de vacă infectată, maladie cunoscută și ca ”boala vacii nebune”.

În afara virusurilor mai sunt și superbacteriile rezistente la antibiotice, care devin fatale pentru persoanele cu imunitate scăzută.

Cercetătorii au avertizat că nu este cazul să fie date uitării virusurile și bacteriile ”de laborator”, deci de origine artificială.

Propagarea masivă a maladiilor este provocată de rapiditatea cu care oamenii se deplasează la nivel mondial.

Virusurile ucigașe care declanșează epidemii nu au nevoie decât de 36-50 de ore pentru a afecta până la 80 de milioane de persoane, la nivel planetar, potrivit sursei citate.