O decizie luată în instanță salvează de la distrugere un important castel din România

O decizie luată în instanță salvează de la distrugere un important castel din România sursa: zhd.ro

Castelul Nalaţi Fay a fost subiectul unei lungi dispute în instanțe, iar magistrații s-au pronunțat în cele din urmă. Construcția s-a degradat vizibil în ultimii 20 de ani pentru că nimeni nu s-a mai ocupat de ea.

Castelul Nalaţi Fay, care se află în Ţara Haţegului, a fost redat statului român. Acest monument are în spate o istorie de peste două secole. Timp de două decenii, a rămas în paragină. Soarta s-a disputat în instanță, conform adevarul.ro.

Decizia instanței, ce soartă va avea Castelul Nalați Fay

Magistrații de la Tribunalul Hunedoara au respins, printr-o decizie definitivă, recursul depus de presupuşii moştenitori ai foştilor proprietari ai moşiei din Ţara Haţegului, care au solicitat dreptul de proprietate asupra castelului anexelor şi curţii sale (întinse pe 13 hectare) şi a unor terenuri din împrejurimi, care însumează alte aproape 80 de hectare.

De asemenea, în 2021, Judecătoria Haţeg le-a respins cererile de revendicare, pe motiv că terenurile au fost cooperativizate, fiind preluate de stat prin diverse acte normative, până la mijlocul secolului trecut, însă aceştia au contestat decizia. În cazul castelui şi anexelor sale, naţionalizate în 1948, proprietarul tabular a rămas statul român, prin Consiliul Local Haţeg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care a fost motivarea magistraților

„Din interpretarea prevederii legale (n.r. Legea nr.18/1991), rezultă că emiterea titlului de proprietate proprietarilor sau moştenitorilor acestora se poate face dacă sunt îndeplinite cumulativ toate condiţiile impuse de text: proprietarii sau moştenitorii acestora nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producţie; nu au predat sau nu li s-au preluat de stat terenuri (nu clădiri).

În cauză, aşa cum în mod judicios a reţinut prima instanţa, din probele administrate nu a rezultat întrunirea condiţiilor exprese stipulate în textul legal; din contră, imobile terenuri şi construcţii proprietatea antecesorilor reclamanţilor au trecut în proprietatea statului. Din Statutul Gospodăriei Agricole colective din 1991, precum şi din poziţia exprimată de expertul judiciar a rezultat că întreaga zonă a fost cooperativizată. Nefiind îndeplinite condiţiile de fond pentru admiterea acţiunii formulate de reclamanţi, acţiunea nu putea fi primită, indiferent dacă ar fi fost respectat termenul pentru formularea cererii de retrocedare”, se precizează în decizia Tribunalului Hunedoara.

Procesul s-a dus între Szentivanyi Kristof şi Szentivanyi Ferenc şi autorităţile din Haţeg (primăria şi comisiile locală şi judeţeană de fond funciar) a început după ce în 2005 Katalina Maria Szent Ivanyi, o presupusă rudă a Blankăi Fay (fostă proprietară a castelului), a depus o cerere de retrocedare a castelului şi a mai multor terenuri din împrejurimile sale. Solicitarea ei a fost însă respinsă de Comisia judeţeană Hunedoara pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Maria Szent Ivanyi a contestat în instanţă decizia. În 2015, când dosarul încă se afla pe rolul instanţelor, femeia a murit, iar procesul a fost continuat de urmaşii săi, Szentivanyi Kristof şi Szentivanyi Ferenc.

Castelul Nalaţi – Fay de lângă Hațeg, a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea, de grofii din familia Nalaczy, înrudită cu puternicele familii Kendeffy şi Teleki. Avea două etaje şi era înconjurat de grădini şi de un parc dendrologic.