„O cultură a impunităţii". Operaţiunea anticorupţie din Parlamentul European produce o undă de şoc la Bruxelles

Sursa foto: Arhiva EVZ

O operaţiune anticorupţia a poliţiei belgiene în Parlamentul European, în legătură cu Qatarul, a provocat vii reacţii la Bruxelles, aleşi şi ONG-uri cerând să se dezbată de urgenţă o ameliorare a regulilor de etică în această mare instituţie a UE.

"Nu e vorba de un incident izolat", a reacţionat organizaţia Transparency International. "De mai multe decenii, Parlamentul a lăsat să se dezvolte o cultură a impunităţii (...) şi o lipsa totală de control etic independent".

Acest control în instituţie este "defectuos", a susţinut pe Twitter Alberto Alemanno, profesor de drept la Collège d'Europe la Bruges.

Cinci persoane au fost arestate vineri la Bruxelles după cel puţin 16 percheziţii într-o anchetă privind bănuieli de plăţi de bani "substanţiale" de către o ţară din Golf pentru a influenţa deciziile eurodeputaţilor.

Parchetul federal nu a numit nicio ţară, dar o sursă judiciară apropiată de dosar a confirmat pentru AFP că este vorba de Qatar, aşa cum arătau media "Le Soir" şi "Knack".

Cazul izbucneşte în plin Mondial-2022 de fotbal în vreme ce ţara organizatoare trebuie să depună eforturi pentru a-şi apăra reputaţia afectată în domeniul respectării drepturilor omului, în special ale muncitorilor.

Dosarul a căpătat o dimensiune suplimentară mai ales când a fost confirmată identitatea celei de-a 5-a persoane reţinute vineri seara.

Eurodeputata grecoaică Eva Kaili este o fostă prezentatoare de televiziune de 44 de ani devenită o figură a social-democraţiei din ţara sa. Ea are şi titlul de vicepreşedintă a Parlamentului European ca şi alţi 13 aleşi.

Sursa: Facebook

Suspecţi italieni

Dna Kaili a fost imediat exclusă din Partidul socialist grec (Pasok-Kinal), care ar dori de asemenea s-o vadă părăsindu-şi locul din Parlamentul European. Grupul Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din adunarea europeană a anunţat suspendarea sa "cu efect imediat".

Sâmbătă, la Bruxelles continuau audierile a cinci suspecţi, potrivit unui purtător de cuvânt al parchetului federal.

O eventuală arestare preventivă trebuie decisă de către judecătorul de instrucţie într-un termen de 48 de ore după reţinere, adică până duminică seara cel târziu în ce o priveşte pe dna Kaili.

Ancheta judecătorului belgian Michel Claise vizează fapte de "corupţie" şi "spălare de bani" în grup organizat, potrivit parchetului.

Sâmbătă, ziarul belgian "L'Echo" afirma că "mai mulţi saci cu bancnote" au fost descoperiţi la domiciliul din Bruxelles al Evei Kaili, pe care poliţia a decis să-l percheziţioneze după ce l-a surprins pe tatăl parlamentarei în posesia unei sume mari de bani lichizi "într-o valiză".

Potrivit informaţiilor presei confirmate pentru AFP, cel puţin trei suspecţi reţinuţi vineri sunt italieni sau de origine italiană: fostul eurodeputat socialist Pier-Antonio Panzeri, secretarul general al Confederaţiei Sindicale Internaţionale (CSI) Luca Visentini, ca şi Francesco Giorgi, un asistent parlamentar al grupului S&D, partener al dnei Kaili.

"Lobby agresiv al Qatarului"

În afara celor cinci din Belgia, au existat două reţineri în Italia, potrivit agenţiilor de presă italiene, care le identifică pe soţia şi fiica dlui Panzeri.

Eva Kaili a mers la începutul lui noiembrie în Qatar, unde a salutat, în prezenţa ministrului qatariot al muncii, reformele emiratului în acest domeniu.

"Qatarul este un lider în materie de drepturi ale muncii", afirmase ea pe 22 noiembrie la tribuna Parlamentului European. Aceste afirmaţii au produs rumoare în rândurile stângii.

Eurodeputata franceză Manon Aubry (stânga radicală) a denunţat sâmbătă "lobby-ul agresiv al Qatarului" şi a cerut o dezbatere pe această temă săptămâna viitoare la Strasbourg, unde Parlamentul se reuneşte în sesiune plenară.

"Vom face ce tot ce este în puterea noastră pentru a coopera cu justiţia", a scris pe Twitter preşedinta Parlamentului, malteza Roberta Metsola.

Investigatorii urmează să analizeze telefoanele şi materialul informatic confiscate vineri.

Poliţia a sigilat birourile din Parlament utilizate mai demult de dl Panzeri (care a fost eurodeputat din 2004 până în 2019) sau de colaboratorii săi. (Rador)