Doi libanezi au pus în bagaje 80 de artefacte culturale unice din patrimoniul Egiptului. Ei au plecat ca și cum și-ar fi achiziționat suveniruri. Au fost prinși de polițiștii de frontieră din România. Ulterior, piesele rare au ajuns la Muzeul Național de Istorie.
Libanezii au furat 80 de piese din patrimoniul cultural al Egiptului. Polițiștii de frontieră de la Aeroportul Henri Coandă au găsit piesele în urma unui control de rutină. Cei doi cetățeni libanezi, care sunt și rezidenți în România, le aveau, pur și simplu, în bagaj." În urma unei analize de risc, polițiștii de frontieră, împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni, au procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra bagajelor celor în cauză.
"Doi bărbați, cetățeni libanezi s-au prezentat la punctul de trecere a frontierei Aeroport Henri Coandă. Cu ocazia efectuării controlului de frontieră, împreună cu colegii de la biroul vamal Otopeni, s-a descoperit în bagajele acestora, în urma unui control amănunțit, 80 de piese susceptibile a face parte din categoria artefactelor arheologice, aparținând patrimoniului cultural egiptean", a declarat Cătălin Rusu, purtător de cuvânt Poliția de Frontieră.
Vechimea artefactelor
Monedele, statuile, bijuteriile datau din perioada romană. Din analizele preliminare, specialiștii de la Muzeul Național de Istorie al României, au stabilit că o bună parte din artefactele găsite la cei doi cetățeni libanezi sunt autentice și provin din Egipt. Statuile, bijuteriile și monedele vor fi analizate la Muzeul Național de Istorie, conform Antena 3.
"Din punct de vedere arheologic, specialiștii apreciază în urma analizei preliminare faptul că lotul acoperă o perioadă foarte largă, de la Regatul Vechi la perioada romană și necesită, în continuare, expertize specializate și analize specifice".
Pedeapsa pentru cei doi libanezi
Cei doi libanezi, în prezent, se află la audieri. Ei sunt cercetați de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea pentru infracțiunea de introducere pe teritoriul statului român, precum și deținere, comercializare, organizare de expoziții sau orice operație privind circulația bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispozițiilor legale ale statului respectiv, și care au fost exportate ilegal.