O comoară de 80 de milioane de dolari, ascunsă de 1.000 de ani în mare

O comoară antică, a cărei valoare este estimată la 80 de milioane de dolari, a fost scoasă ieri la vânzare în Singapore.

Comoara ce cuprinde peste 250.000 de obiecte de valoare, printre care cristaluri, perle și bijuterii din aur, a fost descoperită într-o epavă care s-r fi scufundat în urmă cu 1.000 de ani în Marea Java, în largul coastelor omonime din Indonezia.

22.000 de scafandri au lucrat între aprilie 2004 și octombrie 2005 pentru a scoate comoara din adâncuri, în baza unei înțelegeri cu autoritățile indoneziene.

"Comoara Cirebon" conține pietre sculptate și cristale tipice dinastiei Fatimid din Egipt, pahare mesopotamiene, perle din Golf, bronz și aur din Malaezia, precum și porțelanuri imperiale din China.

Abia după șase ani, echipa care a scos comoara a primit permisiunea de a o vinde. În mai 2010, a mai fost organizată o licitație în acest sens, fără reușită.

"Comoara este cu siguranță cea mai mare descoperită vreodata în Asia de Sud-Est, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ", a apreciat belgianul Luc Heymans, directorul firmei care a găsit-o.

De această dată, comoara va fi vândută în mod direct, într-un singur lot, și nu la licitație.