Un studiu publicat de oamenii de știință de la CSIC vine să arate eficiența unor vaccinuri împotriva SIDA, prin combinarea a trei tipuri de seruri. Efectul acestora a fost testat pe macaci, o specie de maimuță, demonstrând că perioada de administrare a acestora este decisivă în obținerea unor răspunsuri imune timpurii împotriva virusului imunodeficienței umane (HIV), cel care provoacă SIDA.
Concluziile studiului au fost împărtășite în revista Frontiers in Immunology. Principalul autor al acestuia este dr. Beatriz Perdiguero, ajutată de virusologul Mariano Esteban, ambii din cadrul Centrului Național de Biotehnologie al Consiliului Superior de Cercetare Științifică (CSIC). Acest CSIC este finanțat de Fundația Gates.
O combinație de vaccinuri ar putea preveni infectarea cu virusul HIV
„Studiul la macaci demonstrează importanța combinației dintre vaccinuri și timpii de administrare, pentru a obține răspunsuri imunitare mai bune împotriva HIV”, a transmis Esteban, care a precizat și că rezultatul studiului său este aplicabil inclusiv altor vaccinuri.
Pentru a controla infectarea cu HIV, virusologul a explicat faptul că este de necesitate un răspuns imunitar „puternic și susținut în timp", astfel încât să fie generați anticorpi neutralizanți cu un spectru larg de acțiune, dar și activarea unor „limfocite B și T", ce au memorie specifică împotriva virusului HIV.
Infectarea cu virusul HIV provoacă circa 700.000 de decese în fiecare an, conform datelor CSIC. Studiul s-a bazat pe combinații ale unor trei tipuri de vaccinuri, fiind verificat și efectul pe care reimunizarea la 36 și 48 de săptămâni l-ar putea avea asupra îmbunătățirii răspunsului imunitar datorat dozelor de rapel.
Cooperare internațională pentru studiul împotriva SIDA
„În cadrul acestui proiect internațional, european și american, am caracterizat efectul combinării a trei tipuri de vaccinuri pe macaci: unul bazat pe acidul nucleic (ADN), altul pe un vector poxvirus nereplicativ în celule umane (NYVAC) și un al treilea pe proteina Env a învelișului HIV împreună cu un adjuvant", a mai transmis Esteban.
Cercetătorii au arătat faptul că markerii imunitari pot avea un rol esențial în controlul infecției cu HIV, astfel că utilizarea proteinei Env ca primă doză de vaccinare și administrată împreună cu ADN sau cu vectorul NYVAC ar putea reprezenta un viitor protocol „optimizat" al imunizării împotriva HIV.
„Aceste studii sunt importante în dezvoltarea strategiilor de vaccinare împotriva HIV, prin punerea în valoare a diferitelor componente ale sistemului imunitar care pot controla rezistența virusului la acțiunea vaccinurilor", a conchis Mariano Esteban, conform Eldiario.es.