O ciocnire între NATO și Rusia este improbabilă. Articolul 5 din tratat nu poate fi invocat de un singur stat membru

O ciocnire între NATO și Rusia este improbabilă. Articolul 5 din tratat nu poate fi invocat de un singur stat membru Sursa foto: Arhiva EVZ

Probabilitatea să există o ciocnire între NATO și Rusia este improbabilă, dar nu imposibilă, asta după ce o rachetă de război a căzut într-un sat din Polonia și a omorât doi oameni. Cu toate acestea, se crede că arma nu aparținea rușilor, ci chiar Ucrainei, potrivit informațiilor furnizate de trei oficiali americani.

Chiar dacă răspunsul la acest incident va fi probabil limitat, acest lucru nu implică riscul izbucnirii unui conflict între Rusia și NATO, din cauza unor erori de calcul în ceea ce privește locul în care trebuia să aterizeze cele două rachete.

Riscurile ca un conflict NATO-Rusia să escaladeze sunt minime

Kievul pare a fi nerăbdător să se lege de NATO și să implice Alianța în conflict, Zelenski declarând că rachetele au fost o lovitură împotriva securității noastre colective.

Până în prezent, consensul larg al NATO a fost că escaladarea rusă ar duce la intensificarea livrărilor de arme către Ucraina. Acest lucru se crede că ar servi drept factor de descurajare a imprudenţei ruse. Astfel, acesta este cel mai probabil răspuns şi de data aceasta şi va exista o dezbatere în interiorul NATO dacă acest lucru justifică o intensificare a tipului de asistenţă militară oferită.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, șansele ca un astfel de incident să declanşeze un război total sunt mult mai mici acum decât la începutul invaziei la scară largă, deoarece forţele ruseşti sunt în prezent concentrate în estul şi sudul îndepărtat al ţării. Prin urmare, Alianța va evita să se implice direct în conflictul din Ucraina.

Articolul 5 din Tratatul NATO a fost activat doar o singură dată

Articolul 5 din Tratatul NATO nu a fost activat decât o singură dată de când a fost adoptat, după atacurile de la 11 septembrie 2001, ceea ce a dus la asigurarea de către aliaţi a unor patrule radar aeriene deasupra SUA şi la intensificarea patrulelor navale în Mediterană.

Fostul ambasador al SUA la NATO, Ivo Daalder, a specificat că articolul 5 nu poate fi invocat de un singur stat membru, fiind nevoie de consensul tuturor aliaților. Până acum, Polonia nu a menționat Articolul 5, care prevede că un atac asupra unui stat membru NATO este un atac asupra tuturor și ar duce prin urmare la o escaladare a conflictului, potrivit ziare.com.