O categorie de români va putea ieși la pensie mai devreme. Despre cine e vorba?

O categorie de români va putea ieși la pensie mai devreme. Despre cine e vorba?

O lege care prevede reducerea vârstei de pensionare a românilor care au locuit cel puțin 30 de ani în localități foarte poluate a intrat în vigoare joi, 6 august.

Legea prevede că locuitorii din anumite orașe se pot pensiona mai devreme cu doi ani, fără a fi penalizați.

Actul normativ se referă la românii care au locuit care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Legea a fost promulgată la începutul săptămânii de către președintele Klaus Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prevederile proiectului de lege ce a modificat art 65 alin 5. din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și cele 28 de localități ai căror rezidenți pot solicita pensionarea anticipată sunt următoarele:

“Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu sau de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv localităţile Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Drobeta-Turnu Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Veţel, Şoimuş, Baia de Criş, Ghelari, Teliuc, Certej, Băiţa, Orăştie, Deva din judeţul Hunedoara, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”, scrie în textul articolului de modificare a legii.

Aceasta nu este însă singura categorie de persoane care poate beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. Recent, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 108/2020, care se aplică deja, persoanele care au lucrat, în mod frecvent, cu explozivi, adică cei din industria de apărare, respectiv au participat la fabricarea, manipularea ori transportul acestora, beneficiază de o reducere cu 13 ani a vârstei standard de pensionare.