O bombă cu ceas ticăie în Golful Persic! Iranul va avea arme nucleare anul viitor?

O bombă cu ceas ticăie în Golful Persic! Iranul va avea arme nucleare anul viitor?

Noul Război Rece dintre Statele Unite și China nu este singura amenințare la adresa păcii mondiale. Chiar dacă relațiile extrem de încordate dintre Washington și Teheran nu mai sunt în atenția presei internaționale, situația poate degenera oricând într-un conflict deschis, dat fiind că Iranul e pe punctul de a deveni o putere nucleară.

„Iranul ar putea testa o armă nucleară în deșert în decurs de un an”, susține David Albright, fost inspector al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în cadrul unei dezbateri organizate de Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, anunță nationalinterest.org. „Cred că le-ar lua mai mult timp să aibă o focoasă nucleară livrată de rachete, dar deseori țările nu fac asta mai întâi.”

Declarațiile lui Albright se bazează pe rportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care susține că Iranul și-a dublat stocul de uraniu îmbogățit începând cu luna februarie

Iranul a fost de acord să-și limiteze programul nuclear în acordul încheiat  în 2015 cu șase puteri mondiale. Președintele SUA, Donald Trump, a declarat, însă, acordul „cea mai proastă afacere” și a Statele Unite s-au retras din acesta în 2018. Ca urmare, Iranul a început stocarea de materiale care ar putea fi folosite pentru fabricarea unei arme nucleare. Nu toți experții internaționali sunt, însă, de acord că Iranul ar putea construi atât de repede o armă nucleară, așa cum spune Albright.

"A spune că Iranul ar putea testa o armă într-un an se bazează pe presupuneri eroice" cu privire la capacitățile inginerești și norocul Iranului, a declarat fostul diplomat american Mark Fitzpatrick. "Singurul calcul real pe care l-am putea face este cât timp va dura până când Iranul va produce suficient uraniu îmbogățit pentru a face o armă".

Alți experți estimează că oamenii de știință iranieni ar avea nevoie e un an pentru a rezolva „toate celelalte probleme de inginerie”. E o părere împărtășită de Jarrett Blanc, cel care a supravegheat implementarea acordul nuclear cu Iranul din partea  Departamentului de Stat.

Toți cei trei experți - Albright, Fitzgerald și Blanc – sunt, însă, de acord că Iranul este acum mai aproape de a acumula suficient material nuclear pentru a construi o bombă decât era în 2017.Singura veste bună este  că Iranul a continuat să permită inspecții din partea  Organizației Națiunilor Unite la instalațiile sale nucleare, chiar și după ce a renunțat să mai respecte alte prevederi ale acordului nuclear.

Cu alte cuvinte,  înainte ca Iranul să facă un test nuclear, experții internaționali vor  avea suficiente elemente ca să poată da alarma, chiar dacă Iranul grăbește stocarea de uraniu îmbogățit sau face acest lucru în secret, susține Richard Johnson, director principal pentru ciclul combustibilului și verificarea amenințările nucleare.

Oricum ar fi, riscul de război este imens. Nici Statele Unite, nici Israelul nu-și pot permite să lase Iranul să devină o putere nucleară. Așa că, cel mai probabil, vor declanșa lovituri aeriene împotriva facilităților nucleare ale Teheranului pentru a preîntâmpina construirea unei arme nucleare.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News