O bombă cu ceas amenință China! Va reuși Partidul Comunist s-o dezamorseze?

China se laudă că a învins noul coronavirus! Beijingul se află în faza de revenire treptată la viața normală. Desigur, există măsuri de prevenire și control foarte stricte în toată țara, dar pericolul nu mai e la fel de mare.

Deși oamenii poartă măști, mulțimile inundă din nou bulevardele marilor orașe. Multe magazine și-au reluat activitățile respectând  noile prevederi, iar atracțiile turistice,  inclusiv Orașul Interzis, și-au redeschis porțile.

Problemele economice sunt ceva mai dificile, dar partidul a luat măsuri. Banca Centrală Chineză a redus rata de rezervă pentru băncile comerciale cu jumătate de punct procentual (e vorba de cantitatea de bani cash pe care băncile trebuie să o țină drept rezervă) cu intenția de a crește împrumuturile pentru întreprinderile mici. Zeci de miliarde de dolari sunt injectate în sistemul economic, notează ziarul italian Il Giornale.

China va înregistra o scădere a PIB, dar nu aceasta e amenințarea care pune pe gânduri Partidul Comunist Chinez.

După cum notează agenția Asianews, mulți chinezi se confruntă cu o surpriză amară: fabricile nu mai oferă atât de multe locuri de muncă, iar salariile sunt prea mici pentru a acoperi mâncarea și cazarea pentru cei veniți din mediul rural.

Dacă în marile orașe viața economică și socială a depășit cele mai grave probleme, la periferia imperiului situația riscă să iasă de sub control. De la Guandong la Zhejiang, de la Henan la Shandong, zeci de milioane de oameni caută un serviciu care să le asigure traiul.

Conform UBS Securities,pandemia a dus la pierderea a 80 de milioane de locuri de muncă în servicii, industrie și construcții. Vorbim exact despre acele sectoare în care se angajau chinezii săraci veniți de la țară.

Zhongtai Securities consideră că rata șomajului în China a ajuns la 20,5% (70 milioane de lucrători); o cifră mult mai mare decât cele 5,9 procente despre care vorbesc estimările oficiale.

Nu e singura statistică îngrijorătoare. Pe lângă șomaj, o altă mare problemă este scăderea veniturilor. Economist Intelligence a calculat că 250 de milioane de lucrători chinezi au pierdut sau vor pierde între 10 și 50% din câștigurile lor.

Situația este explozivă, iar  guvernul a luat măsuri de urgență. Ajutoarele sociale au fost extinse și la șomerii veniți din mediul rural, categorie care până acum nu beneficia de asemenea drepturi  .

E posibil, însă, să nu fie suficient.  Conform Asianews, numai 2,3 milioane de lucrători chinezi - din cele 430 de milioane de rezidenți urbani - au obținut indemnizație de șomaj. S-au înregistrat deja și primele proteste ale celor aflați în dificultate.

Guvernul încerarcă să pompezeani în sistem să acorde stimulente afacerilor și să ușureze creditarea,  Dar oare cât de departe  poate să meargă fără a crește puternic datoria publică?

Și mai e ceva, economia chineză are nevoie de exporturi ca de aer. Din acest punct de vedere, situația e și mai grea. nu numai pentru că recesiunea amenință toate țările de pe planetă, dar războiul din ce în ce mai fierbinte în care China și SUA sunt implicate se poate dovedi devastator din acest punct de vedere,