O bancă elvețiană a plătit 80 de milioane de dolari pentru a scăpa de problemele din Justiția americană

O bancă elvețiană a plătit 80 de milioane de dolari pentru a scăpa de problemele din Justiția americană Ssursa foto: EVZ

Reprezentanții băncii Julius Baer au ajuns la un acord de plată, pentru a scăpa de problemele pe care le au în SUA, într-un uriaș scandal de corupție izbucnit la FIFA.

Banca elveţiană Julius Baer a acceptat să plătească aproape 80 de milioane de dolari Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru a se înceta urmărirea în Justiţie. În legătură cu scandalul de corupţie din cadrul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA).

Banca a recunoscut în faţa unui tribunal din New York că a participat la spălarea a aproximativ de 36 de milioane de dolari. Bani ce erau destinaţi unor responsabili FIFA şi unor federaţii „în cadrul unei stratageme prin care societăţi de marketing sportiv mituiau responsabili pentru a obţine drepturi de difuzare a meciurilor de fotbal”, conform unui comunicat al ministerului american al Justiţiei.

Scandal uriaș la FIFA, izbucnit în anul 2015

În mai 2015, departamentul american de Justiţie a pus sub acuzare 14 persoane, dintre care 9 înalţi oficiali ai FIFA, în cadrul unei mari anchete care a dus la arestări ce au avut loc la un hotel de lux din Zurich, Elveția. Scandalul a zguduit organizaţia care se ocupă de destinele fotbalului mondial şi a dus la îndepărtarea preşedintelui său, elveţianul Sepp Blatter, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Julius Baer făcea parte dintre băncile ale căror nume au fost citate pe lista instituţiilor financiare utilizate pentru transferuri bancare urgente, tranzacţii care au intrat sub lupa autorităţilor americane.

Un bancher a recunoscut ilegalitățile comise

Jorge Luis Arzuaga, un fost bancher de la respectiva instituție financiară, a pledat vinovat în 2017, fiind acuzat de deschiderea de conturi pentru societăţi-paravan şi că ar fi facilitat vărsarea unor sume de bani, reprezentând mită, pentru responsabili ai Federaţiei argentiniene de fotbal.

Banca şi angajaţii săi „au facilitat mita, iar serviciul de conformitate a închis ochii la semnalele flagrante de alertă legate de spălarea de bani”, a afirmat procurorul newyokez Mark Lesko.

Conform ministerului american de Justiţie, banca „ştia că acele conturi care aparţineau clienţilor lui Arzuaga erau asociate cu fotbalul internaţional, iar acest fapt era considerat că prezintă riscuri ridicate de corupţie”. Unul dintre conducătorii băncii „a ordonat, totuşi, ca deschiderea acestor conturi să se facă în mod accelerat în speranţa că aceşti clienţi vor furniza afaceri lucrative”, a mai spus ministerul.