O armă nouă a ucrainienilor - racheta Neptun - a scufundat cea mai mare navă de război rusă din Marea Neagră

O armă nouă a ucrainienilor - racheta Neptun - a scufundat cea mai mare navă de război rusă din Marea Neagrăsursa: presa militară

SUA au confirmat vineri că forțele ucrainene au scufundat nava de război rusă Moskva cu cel puțin o rachetă Neptun. Confirmarea oficialului american al apărării vine după ce atât Rusia, cât și Ucraina, au declarat joi că nava a fost avariată după ce muniția a detonat la bord, dar cele două țări au oferit explicații diferite pentru ceea ce a mers prost la cea mai mare navă rusă scufundată de la al Doilea Război Mondial încoace.

Nava amiral al Flotei Negre a Rusiei, Moskva/Moscova, care s-a scufundat joi, a fost lovită de un nou tip de rachetă ucraineană, potrivit unui înalt oficial american al apărării, care a informat reporterii, susține Washington Post. Rusia a susținut că nava ”Moscova” a fost avariată într-un incendiu.

Înaltul oficial al apărării american a spus că nava a fost lovită de cel puțin o rachetă Neptun și că există probabil multe victime - autoritățile ruse au spus că echipajul, despre care se presupune că ar fi în jur de 500 de marinari, a fost evacuat când a izbucnit un incendiu și s-a declanșat explozia la depozitul de muniție. Amploarea răniților și a morților nu este cunoscută public, dar cifrele sunt mari!

Aceasta ar fi prima utilizare cunoscută a sistemului de rachete Neptun și cea mai importantă lovitură navală a Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.

Ce este Racheta Neptun

Neptune este prima rachetă de croazieră cu rază medie de acțiune fabricată intern de Ucraina, concepută pentru a fi folosită împotriva navelor de război, precum Moskva. Este o actualizare a rachetei KH-25 din era sovietică - care putea fi trasă doar de pe nave și avioane - modificată pentru a fi trasă de pe lansatoare montate pe camioane către ținte de pe uscat și pe mare. Are o rază de acțiune de aproximativ 300 de km și este proiectată în principal pentru a viza nave de război, precum crucișătoare și distrugătoare.

Testele finale ale lui Neptun au fost efectuate la sfârșitul lunii februarie, când războiul a izbucnit, dar oficialii ucraineni au avut îndoieli cu privire la pregătirea sistemului de rachete, potrivit unui raport al Wall Street Journal. Ei estimaseră inițial că Neptun va fi dislocat în orașele de coastă, precum Odesa, până în aprilie 2022.

Flota rusă din Marea Neagră, afectată serios

Rusia are o capacitate navală superioară în Marea Neagră, iar oficialii ucrainieni sperau că Racheta Neptun ar putea egala condițiile de luptă prin creșterea costului pe care Rusia îl va plăti pentru bombardarea Odesa și a altor orașe vulnerabile de coastă. Andriy Zagorodnyuk, fostul ministru ucrainean al apărării, a declarat pentru Wall Street Journal că racheta Neptun permite Ucrainei „să lovească orice țintă în apele noastre teritoriale”.

„În esență, este vorba despre a putea bloca capacitățile rușilor dacă încearcă să atace”, a declarat Zagorodnyuk pentru Wall Street Journal în februarie.

Navele rusești au tras în orașele ucrainene din Marea Neagră de când forțele ruse au invadat pentru prima dată la sfârșitul lunii februarie. Rusia are alte două nave similare, a declarat oficialul apărării pentru The Post, dar niciuna nu este în Marea Neagră. Navele de război rusești nu vor putea să bombardeze zonele deținute de Ucraina sau să participe la vreun asalt amfibiu lângă Odesa fără a risca să fie lovite de mai multe rachete ucrainene Neptun.

Moskva/Moscova este cea mai mare navă de război pierdută în luptă de la al Doilea Război Mondial

Cea mai apropiată navă ca mărime de Moskva este crucișătorul ușor argentinian General Belgrano, care a fost torpilat de un submarin al Marinei Regale Britanice în 1982, în timpul războiului din Falkland.

Joi, Ministerul rus al Apărării a susținut că nava amiral încă plutea și că cauza incendiului „încă nu a fost stabilită”, potrivit agenției de știri de stat TASS. Rămân întrebări cu privire la succesiunea evenimentelor care au scufundat nava, cu speculații că exploziile de muniție ar fi putut să fi spart corpul navei și ar fi dus la inundații pe care echipajul nu le-a putut controla.

Va schimba acest atac soarta războiului? Este puțin probabil, susțin specialiștii, dar Ministerul Apărării al Marii Britanii spune că pierderea navei va determina probabil Rusia să-și revizuiască strategia navală în Marea Neagră. Oficialii americani, vorbind sub rezerva anonimatului, au spus că, deși scufundarea ar avea un impact simbolic și ar putea ridica întrebări cu privire la capacitățile navale pe termen lung ale Rusiei, este puțin probabil să aibă un impact major asupra cursului conflictului. Marina rusă nu a jucat până acum un rol important.

 

Ne puteți urmări și pe Google News