O ţară întreagă s-a răsculat împotriva hypermarketurilor străine

India este afectată joi de o grevă a micilor comercianţi, susţinută însă de opoziţie şi de marile sindicate, care se împotrivesc prezenţei companiilor străine din domeniul marii distribuţii, o mişcare căreia s-au alăturat şi angajaţi din transporturi şi care este însoţită de manifestaţii şi diferite forme de protest, precum blocarea a unor autostrăzi şi căi ferate.

Mai multe trenuri au fost blocate de manifestanţi în timp ce oraşele Calcutta şi Bangalore, fief al opoziţiei, erau practic blocate din grevei şi mulţimii de protestatari ieşită în stradă. Şcolile şi companiile au fost închise în oraşele unde sindicatele sunt bine reprezentate în timp ce mijloacele de transport public au rămas în depouri.

Anul trecut în luna decembrie, în urma presiunii opoziţiei şi a micilor comercianţi, autorităţile de la New Delhi au renunţat la planul de a permite companiilor străine să deschidă hypermarketuri, dar acum premierul Manmohan Singh a revenit asupra deciziei şi consideră că această măsură va stimula economia naţională aflată într-o severă pierdere de viteză.

Hotărârea premierului indian a determinat retragerea unui partid cheie din coaliţia guvernamentală. Această formaţiune consideră că măsura este îndreptată împotriva intereselor celor mai defavorizaţi, iar retragerea sa din executiv fragilizează guvernul de centru-stânga, care şi-a bazat campania din anul 2004 pe ideea luptei împotriva sărăciei.

Potrivit unor analişti, decizia guvernului indian reflectă dificultatea de a impune reforme menite care să reducă gradul de sărăcie în această ţară, unde două treimi din populaţie trăieşte în zone defavorizate, în ciuda dezvoltării unei solide clase de mijloc.

Măsura adoptată de guvern permite crearea de centre comerciale cu acţionariat străin în proporţie de 51% şi cu vânzare en-detail. Marile lanţuri comerciale străine sunt deja prezente în India, dar ele nu pot să vândă decât en gros. Potrivit Agerpres, în această ţară, peste 25 de milioane de persoane îşi duc existenţa din micul comerţ.

Susţinătorii liberalizării activităţilor comerciale susţin că aceasta va duce la crearea a milioane de locuri de muncă, va permite reducerea preţurilor produselor alimentare şi scăderea inflaţiei.