O investigație de un an a agenției de presă Reuters încearcă să facă lumină asupra presupuselor arestări de spioni iranieni, care susțin că au lucrat pentru Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite.
Iranieni recrutați de CIA
Periodic, Iranul pretinde că a capturat membri ai presupuselor rețele de spionaj CIA care operau pe teritoriul său. De exemplu, în 2019, Ministerul de Informații al Iranului a anunțat arestarea unei „rețele CIA” formată din 17 persoane care lucrau în sectorul privat și o serie de agenții guvernamentale.
Agenția de presă a declarat că doi dintre reporterii săi, Joel Schectman și Bozorgmehr Sharafedin, au petrecut zeci de ore intervievând șase iranieni, precum și 10 foști angajați ai Comunității de Informații din Statele Unite, care au „cunoștințe despre operațiunile din Iran”. Toți cei șase iranieni intervievați au petrecut între cinci și 10 ani în închisoare pentru legăturile lor cu CIA. Doi dintre ei au părăsit Iranul după ce și-au ispășit pedepsele cu închisoarea, iar acum sunt refugiați în centrul și nordul Europei. Cel puțin unul dintre ei susține că nu a fost niciodată contactat de CIA după eliberarea sa în 2019.
Potrivit investigației Reuters, activele CIA din Iran funcționează într-un mediu cu risc ridicat, având în vedere că Statele Unite nu au mai avut facilități diplomatice în țara din Orientul Mijlociu din 1979. Facilități diplomatice sunt utilizate în mod regulat pentru a adăposti personalul CIA, care recrutează, antrenează și se ocupă de străini.
În ciuda absenței unor astfel de facilități, CIA este dispusă să își asume riscuri în conducerea agenților în Iran, din cauza semnificației geopolitice a țării. Intensitatea agenției în operarea în Iran este egalată cu postura agresivă de contraspionaj a Republicii Islamice, care, potrivit investigației Reuters, a „prins zeci de informatori CIA” în ultimii ani.
Reacția CIA
Se susține că eforturile de contrainformații ale Iranului au fost ajutate de un sistem de comunicații secret, pe care agenția de spionaj l-a operat până în 2013 în cel puțin 20 de țări din întreaga lume, inclusiv în Iran. Sistemul bazat pe internet a fost destinat utilizării de către surse CIA care nu au fost pe deplin verificate, dar au fost considerate utile datorită accesului lor la informații secrete.
Aceasta pare a fi o actualizare a unei știri care a fost raportată pentru prima dată de Yahoo News în 2018. Acesta a susținut că CIA a suferit un compromis „catastrofal” al sistemului pe care îl folosea pentru a comunica cu spionii, ceea ce a provocat moartea a „zeci de persoane”.
Reuters a declarat că a contactat-o pe purtătoarea de cuvânt a CIA, Tammy Kupperman Thorp, care a refuzat să comenteze anumite acuzații. Purtătoarea de cuvânt a CIA a respins „concepția că CIA va munci cât mai mult posibil pentru a-și proteja” sursele din întreaga lume. Agenția de presă a declarat că a contactat și Ministerul Afacerilor Externe al Iranului și Misiunea sa la Națiunile Unite la New York, dar nu a primit niciun răspuns, potrivit Intel News.