O altă criză stă să izbucnească în Europa: seceta și războiul apei

Seceta / Sursa: Dreamstime.com

O dată cu debutul verii, Europa ar trebui să se aștepte la o nouă criză climatică - secetă, potrivit lui Poitico

Primele semne au fost percepute anul trecut, când britanicii și francezii se topeau, la propriu, după recordurile istorice de temperatură. Canicula făcea ravagii, iar din cauza crizei energetice, autoritățile au interzis folosirea excesivă a aparatelor de aer condiționat și au cerut cetățenilor să economisească apă.

Un studiu recent a constatat că Europa, afectată de secetă gravă din 2018, nu a mai putut să-și revină. Și nici măcar ploile promise de meteorology nu vor deveni un panaceu: da, solul vegetal va fi umezit, fermierii vor răsufla ușurați, dar lipsa apei subterane va rămâne actuală.

Spania

Deja, din aprilie, principalul rezervor de apă din Catalonia Sau spaniolă este pe cale de dispariție. În speranța economisirii apei rămase, autoritățile prind 1,5 tone de pește, inclusiv specii rare, pentru ca acesta să nu moară și să nu devină o cauză de poluare a întregului sistem de alimentare cu apă al regiunii.

“Seceta va deveni unul dintre subiectele politice centrale ale țării noastre în următorii ani”, a avertizat premierul spaniol Pedro Sanchez. Potrivit ministrului Ecologiei Teresa Ribera, disponibilitatea apei în Spania, ca și în Franța, ar putea scădea la 40% până în 2050.

Italia

În Italia, cel mai mare râu Po, care curge de la Torino la Veneția, pentru prima dată în 30 de ani, a atins un minim istoric. Râul de 652 de kilometri prezintă o arteră vitală a de alimentare a turismului, agriculturii  cât și furnizarea de energie electrică .O situație similară se observă în provinciile alpine, unde lacurile, al căror volum mediu este de 100 de milioane de litri, ajung acum la maximum 42 de milioane de litri.

Franța

În vestul Franței a avut loc un întreg război între „verzi” și poliție. 25 de mii de activiști s-au opus construirii a 15 lacuri de acumulare pentru fermieri.

În această regiune, agricultorii se confruntă cel mai adesea cu secetă. Prin extragerea apei subterane din sol, ar putea-o folosi în lunile secetoase pentru a iriga câmpurile. Dar „verzii” au considerat că fermierii și-au însușit astfel proprietatea comună - apa, iar acest lucru este inacceptabil.

Autoritățile europene, care au experimentat consecințele devastatoare din ultimii ani, se întreabă acum cum să se pregătească pentru vremuri dificile. În Italia, au emis o lege privind seceta, ce presupune o reducere a birocrației în ceea ce privește infrastructura de apă, inclusiv instalațiile de desalinizare. Spania a prezentat un plan de gestionare a resurselor de apă. Conform planului, fiecărui sector i se va propune să elaboreze obiective pentru reducerea consumului de apă.