NYTimes: Coabitarea Băsescu-Ponta, fiecare cu mâna în gâtul celuilalt

Cel mai sigur lucru care poate fi afirmat despre relaţia dintre preşedintele României Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta este că nu se suportă unul pe altul, atitudine care nu surprinde însă pe nimeni în condiţiile în care prima măsură luată de acesta din urmă imediat ce a ajuns la putere a fost să îl demită pe şeful statului, comentează cotidianul american New York Times.

Această acrimonie a spulberat speranţele generate de sosirea la putere a premierului în vârstă de 40 de ani care a promis să introducă o nouă generaţie în politica românească, într-o ţară care luptă să lase în umră una din cele mai grele moşteniri ale sistemului comunist.

Cei doi politicieni sunt acum captivii unei coabitări neconfortabile înaintea alegerilor din decembrie care face ca Românie să plutească în derivă, comentează ziarul american în articolul apărut şi în ediţia print. Din păcate, până şi votul din decembrie s-ar putea dovedi lipsit de relevenaţă, după cum susţin şi analiştii politici români.

Într-un interviu acordat NYTimes in opulentul Palat al Parlamentului, Vicyor Ponta şi-a recunoscut anumite greşeli, fără a-şi exprima regretful în ceea ce le priveşte. El şi-a putut cu greu ascunde dispreţul pentru Basescu, pe care l-a acuzat că se agaţă de putere, deşi a fost respins de majoritatea românilor, catalogându-l un preşedinte "ilegitim" din punct de vedere politic.

"Mentalitatea mea de politician dintr-o nouă generaţie este de a respecta instituţia chiar dacă nu respect persoana care o reprezintă", a spus Ponta. "El nu va face niciodată un pas inapoi. Este un fost căpitan şi nu vei vedea un fost căpitan de vas care să fie umil sau care să renunţe".

Cea mai mare greşeală a fost, recunoaşte Ponta, că nu a comunicat clar motivele pentru care a urmărit demiterea preşedintelui. Pentru a reface imaginea ţării, adaugă premierul, evită orice altă dispută cu preşedintele.

Turbulenţele din România au acutizat îngrijorarea SUA şi a Europei în privinţa instabilităţii politice şi ameninţărilor la adresa instituţiilor democratice care iau amploare în ţările din fostul bloc comunist, mai scrie NYTimes, amintindu-l aici pe premierul ungar Viktor Orban.

Citată în analiza respectivă, Monica Macovei subliniază că toate măsurile luate de guvernul Ponta înaintea referendumului pentru demiterea preşedintelui au fost cele mai grave derapaje de după prăbuşirea comunismului. Relaţia încordată dintre cei doi politicieni este însă departe de a se încheia. Coaliţia de la putere are şanse să scoată un scor bun la alegerile din decembrie, dar nu unul care să îi aducă o majoritate în Parlamentul de la Bucureşti.