Avertisment al serviciilor secrete din SUA! O nouă putere nucleară în lumea musulmană!

Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite:

Agențiile de informații americane examinează eforturile Arabiei Saudite de a-și consolida capacitatea de a produce combustibil nuclear care ar putea pune statul musulman pe calea dezvoltării armelor nucleare.

Serviciile secrete din SUA se tem că Arabia Saudită vrea să dezvolte arme nucleare. Din acest motiv, unul extrem de alarmant, SUA examinează dacă programul nuclear saudit ar putea finaliza o bombă nucleară.

Agențiile de informații examinează dacă munca regatului cu China pentru a dezvolta expertizele nucleare este acoperită pentru procesarea uraniului și îndreptarea către dezvoltarea unei arme.

Serviciile secrete americane monitorizează eforturile Arabiei Saudite de a dezvolta capabilităţi pentru producerea de combustibil nuclear, o situaţie ce ar deschide posibilitatea fabricării de bombe atomice.

Oficialii americani au spus că eforturile saudite sunt încă într-un stadiu incipient și că analiștii din domeniul informațiilor nu au avut să tragă concluzii ferme despre unele dintre site-urile examinate. Chiar dacă regatul a decis să continue un program nuclear militar, au spus ei, ar fi trecut mult timp ca acesta să poată avea capacitatea de a produce un singur focar nuclear.

Ar exista plan secret al Arabiei Saudite şi al Chinei de a produce uraniu

În ultimele săptămâni, agenţiile de informaţii au analizat date clasificate referitoare la eforturile Arabiei Saudite de a dezvolta, în colaborare cu China, capacităţi industriale pentru a produce combustibil nuclear. Analizele au generat semnale de alarmă privind un posibil plan secret al Arabiei Saudite şi al Chinei de a produce uraniu care să poată fi purificat pentru a fi utilizat la arme nucleare, au declarat oficiali de la Washington.

În cadrul eforturilor de supraveghere, a fost identificată o structură nouă în apropierea unei fabrici de panouri solare din Riyad, iar experţii serviciilor din SUA şi specialişti independenţi cred că ar putea fi un element al reţelei secrete de instalaţii nucleare.

Potrivit oficialilor americani, eforturile Arabiei Saudite sunt într-o etapă incipientă, iar analiza va trebui să genereze concluzii clare. Chiar dacă Riyadul a iniţiat un program atomic militar, va avea nevoie de câţiva ani pentru a fabrica o rachetă nucleară, subliniază experţii americani.

Oficialii saudiţi au semnalat în repetate rânduri că sunt deciși să țină pasul cu Iranul, iar eforturile par să se fi intensificat de când preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.

Prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, a declarat în 2018 că Arabia Saudită va încerca să se doteze cu arme atomice dacă Iranul va continua presupusul program atomic militar. Iranul, principalul inamic regional al Arabiei Saudite, susţine că nu are niciun program nuclear militar.

Imagine realizată pe 27 mai arată, în dreapta sus, două clădiri pătrate. Analiștii cred că ar putea fi o instalație nucleară saudită

Administraţia lui Donald Trump crede că până când Iranul nu-și va încheia definitiv programul nuclear, Arabia Saudită probabil va menţine deschisă posibilitatea de a produce combustibil nuclear şi de a fabrica arme atomice.

Săptămâna trecută, Comitetul de Informații al Casei, condus de reprezentantul Adam B. Schiff, democrat din California, a inclus o prevedere în proiectul de lege al autorizației pentru bugetul de informații care solicita administrației să prezinte un raport despre eforturile saudite din 2015 pentru dezvoltarea unui program nuclear, o indicație clară că comisia suspectează că se desfășoară o activitate nucleară nedeclarată.

Prevederea menționată, ar trebui să includă o evaluare a „stării cooperării nucleare între Arabia Saudită și orice altă țară în afară de Statele Unite, cum ar fi Republica Populară Chineză sau Federația Rusă”, informează New York Times.

Mai mult, purtătorii de cuvânt ai Consiliului de Securitate Națională și CIA au refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Saudite la Washington nu a răspuns la un mesaj care solicită comentarii pe această temă.

O imagine realizată cu Google Earth, făcută pe 11 ianuarie 2014,  arată clădirile din timpul procesului de construcție la instalația nucleară suspectată