La "Frankenstadion", apa din precipitatii este colectata in rezervoare subterane si folosita pentru intretinerea gazonului si a parcului din jur.
Echipa de fotbal Rapid Bucuresti vrea sa rupa norii si in actuala editie a Cupei UEFA. Dupa doua sezoane consecutive in grupele competitiei, giulestenii incearca sa repete performantele incepute in 2005.
Pentru a ajunge insa in grupele Cupei UEFA, Rapid trebuie sa elimine formatia germana FC Nürnberg. Meciul-tur dintre cele doua echipe se va disputa maine (ora 21.45), pe „Frankenstadion” din Nürnberg. Interesant este ca Nürnberg a castigat Cupa Germaniei, iar Rapid - Cupa Romaniei.
„Alb-visiniii” vor da piept cu nemtii avand un moral excelent, dupa rezultatul obtinut pe terenul celor de la Steaua (scor 0-0). „Baietii sunt concentrati la maximum. Daca obtinem un rezultat pozitiv, nu vom pierde calificarea. Trebuie sa ajungem in grupe si, apoi, sa ne gandim la primavara europeana”, a declarat George Copos, patronul gruparii de langa Podul Grant.
Delegatia giulesteana soseste azi dupa-amiaza la Nürnberg. In orasul din Bavaria ai nevoie de pardesiu, intrucat temperatura masoara 12 grade Celsius si sta sa ploua. Maine, la ora meciului, se anunta 18 grade si precipitatii.
„Puncte pentru Romania”
In ultimele doua sezoane ale Cupei UEFA, Rapid a adunat 35,295 puncte in clasamentul coeficientilor UEFA (locul 44 in ierarhia ultimilor cinci ani). Giulestenii au obtinut aceste performante avandu-l pe banca tehnica pe Razvan Lucescu, in prezent antrenor la divizionara B FC Brasov.
„Rapid e obligata sa aduca puncte pentru Romania. Dupa eliminarea celor de la CFR Cluj si Otelul vom avea de suferit in clasamentul coeficientilor. Giulestenii au avut doi ani frumosi in Europa si trebuie sa continue pe acelasi drum. Sansele de calificare sunt egale, dar Rapid porneste cu avantajul moral asupra echipelor germane, dupa ce a eliminat nume grele, precum Hertha Berlin si SV Hamburg”, ne-a declarat Lucescu junior.
Poarta ferecata Cristiano Bergodi, tehnicianul „alb-visiniilor”, are probleme in alcatuirea echipei pentru partida din Germania. Italianul nu se poate baza pe fundasul Marius Constantin (suspendat) si pe mijlocasul Costin Lazar (accidentat). Daca pentru inlocuirea lui Lazar exista solutii, antrenorul rapidist are probleme cu axul central al defensivei.
Practic, pe postul lui Constantin nu pot juca decat Danut Perja si Cristian Sapunaru. Daca va opta pentru varianta a doua, Bergodi va fi pus in fata unei noi enigme: cine va evolua ca fundas dreapta in locul celui poreclit „Sapun”? Unica alternativa ar fi brazilianul Tamandare, jucator care n-a convins in Giulesti.
Desi „zidul” din fata sa nu are toate „turnurile” de baza, portarul Danut Coman este optimist: „Este important sa nu primim gol si cred ca vom reusi acest lucru. FC Nürnberg este o echipa puternica, dar Rapid stie cum sa elimine formatii germane. Avem nevoie de concentrare. Pornim cu avantajul ca vom juca returul in Giulesti”.
Cristiano Bergodi este convins ca FC Nürnberg inseamna o nuca tare: „In contractul meu scrie ca trebuie sa calific echipa in grupele Cupei UEFA. Asa ca trebuie sa-i eliminam pe nemti. Ce va fi mai departe, e greu de spus. Va fi foarte greu in grupe”.
OPTIMISTI
Suporterii germani nu concep un esec
FC Nürnberg este un nume greu in fotbalul german, insa prezentele echipei bavareze in Europa se pot numara pe degete. Din acest motiv, prezenta in Cupa UEFA a formatiei antrenate de Hans Meyer a nascut o euforie de nedescris in oras.
FC Nürnberg n-a mai participat intr-o competitie europeana de 19 ani, motiv pentru fanii „ros-negri” sa viseze frumos. „Trebuie sa-i eliminam pe romani si sa ne calificam in grupe. Apoi vrem sa avansam in fazele superioare. Cel mai bine ar fi sa cadem cu Bayern München si sa-i eliminam pe marii nostri dusmani”, ne-a spus Christian, un suporter din Nürnberg.
Clubul german a disputat, de-a lungul anilor, 16 partide in cupele continentale, avand 10 victorii, 2 egaluri si 4 infrangeri (golaveraj 29-21). Ultimul joc al „ros-negrilor” in Europa a avut loc la inceputul sezonului 1988/1989, cand au fost invinsi in „Cetatea Eterna” de AS Roma, scor 1-3 (dupa prelungiri), in primul tur al Cupei UEFA.
Cand a disputat mansa-tur pe teren propriu, gruparea germana a obtinut urmatoarele rezultate: 5-0 cu Dublin City, 3-1 cu Benfica (ambele partide in editia 1961/1962 a Cupei Campionilor Europeni) si 1-1 cu Ajax Amsterdam (dupa opt ani, in aceeasi competitie). Spre deosebire de adversara sa, Rapid are 72 de partide in intrecerile europene (32 de victorii, 17 egaluri si 23 de infrangeri, golaveraj 114-83).
1990
Hans Meyer a eliminat Petrolul
Formatia din Nürnberg este antrenata de doi ani de Hans Meyer. In varsta de 65 de ani, Meyer (nascut pe 3 noiembrie 1942, la Briesen, pe teritoriul fostei Cehoslovacii) este un tehnician vulcanic. In vara anului 2002, „Der Spiegel” a scris ca Meyer a fost informator Stasi (politia secreta est-germana), dar informatiile au fost nefondate.
Actualul tehnician de la FC Nürnberg are un ascendent moral fata de echipele din Romania. In editia 1990 a Cupei Intertoto, FC Chemnitzer (cunoscuta si sub numele de FC Karl-Marx-Stadt), formatie pregatita de Meyer, a invins de doua ori, cu un scor simetric (1-0), Petrolul Ploiesti.
In intervalul 1998-2003, Meyer a antrenat gruparea Borussia Mönchengladbach. In aceasta perioada, tehnicianul german a devenit celebru prin cateva declaratii: „Ascultati! Vin dintr-o casa de comunisti, ceea ce inseamna ca sunt de felul meu sarac” si „Am fost impresionat ca la meciul cu St. Pauli au fost 3.000 de fani, dar sunt convins ca 2.000 dintre ei au venit pentru Reeperbahn (celebra strada de distractii din Hamburg)”.
ISTORIE
Arena a fost reproiectata de arhitectul lui Adolf Hitler
FC Rapid a devenit o echipa respectata in Europa datorita parcursului din ultimele doua sezoane ale Cupei UEFA. Toate bune si frumoase pana se pune pe tapet situatia stadionului „Valentin Stanescu” din Giulesti. Arena inaugurata pe 10 iunie 1939 este intr-o stare jalnica. Desi poate primi 19.100 de spectatori, doar 10.000 de fani pot intra pe stadion, din cauza structurii fragile a stadionului.
In ultimii patru ani, arena a intrat intr-un proces de refacere, dar renovarea merge cu viteza melcului. Doar suprafata de joc a fost adusa la standarde europene. George Copos, patronul gruparii „alb-visinii”, incearca fara succes sa obtina gratis, de la Ministerul Transporturilor, concesionarea arenei pe 49 de ani. In urma cu un an, Copos afirmase ca modernizarea stadionului de pe Calea Grivitei va costa aproximativ 20 de milioane de euro.
Acoperisul-minune
Situatia este diametral opusa la Nürnberg. In timp ce echipa de fotbal este o anonima in Europa, „Frankenstadion” (cunoscut si sub numele de „Easy Credit”) este o bijuterie. Arena, care are o capacitate de 46.780 de locuri, a gazduit meciuri la Cupa Mondiala de anul trecut.
Stadionul, proiectat de arhitectul Otto Ernst Schweizer, a fost construit intre anii 1926 si 1928. In anii ‘30, „Frankenstadion” a fost reproiectat de Albert Speer, arhitectul personal al dictatorului german Adolf Hitler, pentru a deveni locul de celebrare a partidului nazist. Desi a a mai fost modernizat in anii ‘60 si in urma cu patru ani, stadionul din Nürnberg „respira” ca in trecut.
Acoperisul de pe „Frankenstadion” colecteaza toata cantitatea de apa cazuta din precipitatii si, prin instalatii speciale, o ghideaza spre tancurile cu o capacitate de un milion de litri, aflate sub suprafata de joc.
Aceste rezervoare ofera apa suficienta pentru udarea gazonului si a suprafetelor verzi din imprejurimile arenei. Aceste norme ecologice au redus nota de plata pentru apa cu 60.000 de euro pe fiecare an, investitia urmand a fi amortizata in maximum zece ani!