NUP parţial în dosarul "Privatizări furate"

NUP parţial în dosarul "Privatizări furate"

Procurorii anticorupţie au decis, ieri, neînceperea urmăririi penale în cazul principalilor cinci învinuiţi într-o anexă a marelui dosar de corupţie.

Zsolt Nagy, Codruţ Şereş, Dorinel Mucea, Radu Donciu şi Stamen Stanchev. Sunt numele care au ţinut capul de afiş, vreme de aproape doi ani, într-unul dintre cele mai importante dosare de corupţie, prezentat cu mare tam-tam în deja celebra serie „Marii rechini“.

Începând de ieri, o parte din acest dosar, disjunsă de la cauza principală, nu mai există. Şi asta după ce procurorii anticorupţie au decis că nu există fapte care să ducă la incriminarea acestora. Verdict final: neînceperea urmării penale. Nu există fapte incriminatorii Miza deciziei de ieri poate fi cu uşurinţă intuită numai privind lista funcţiilor oficiale ale celor cinci foşti învinuiţi. În afară de consultantul bulgar Stamen Stanchev, fostul dosar îi privea pe doi foşti miniştri, Zsolt Nagy şi Codruţ Şereş, şi alţi doi foşti consilieri ministeriali, Dorinel Mucea şi Radu Donciu. Cei patru fuseseră acuzaţi, în prima fază, de luare de mită şi primire de foloase necuvenite, în timp ce în cazul lui Stanchev ancheta privea o posibilă dare de mită. Decizia procurorilor este întemeiată pe articolul 10, litera a, din Codul de Procedură Penală, care prevede că „Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă fapta nu există“.   Capăt de linie în anchetă Hotărârea anchetatorilor survine la finalul unei perioade, începută în luna martie a acestui an, de audieri a tuturor celor implicaţi în cercetări. Era finalul unei anchete ce debutase furtunos cu interdicţii de părăsire a localităţii şi arestări preventive, dar care s-a domolit prin eliberarea treptată a tuturor celor trimişi în prima fază după gratii, iar, în final, a fost trecută definitiv pe linie moartă.

Se întâmpla tot în luna martie a acestui an, atunci când Curtea de Apel Bucureşti admitea excepţia de neconstituţionalitate a unor texte din Legea referitoare la siguranţa naţională ridicată de avocaţii inculpaţilor şi decidea suspendarea procesului. Dosarul era retrimis la Parchetul General, iar o parte din acesta era declinat, în aprilie, către DNA. Această cauză a fost închisă definitiv ieri. TRASEU JURIDIC Cronologia unui dosar complicat 2005 - Codruţ Şereş este interceptat de SRI, privind raporturile directe dintre acesta şi Stamen Stanchev, precum şi aranjamentele privind privatizările Electrica Muntenia, Hidroelectrica, Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom şi Poşta Română. 22-23 noiembrie 2006. Consultantul Vadim Benyatov primeşte interdicţie de părăsire a Capitalei, alături de Stamen Stanchev şi Mustafa Oral.

Benyatov este şi arestat preventiv, pe 29 noiembrie 2006, pentru o perioadă de 20 de zile. Pe 22 ianuarie 2007 avea să fie pus în libertate pentru ca, ulterior, să-i fie suspendată şi interdicţia de a părăsi Bucureştiul. Decembrie 2006 - Procurorii DIICOT anunţă începerea urmăririi penale faţă de opt persoane. Pe listă: doi foşti miniştri, doi consilieri ministeriali, precum şi consultanţi străini. 20 aprilie 2007 - Începe procesul „Privatizărilor“, doar cu acuzaţii Stamen Stanchev, Dorinel Mucea şi Radu Donciu. Aprilie 2007 - O parte din marele dosar este disjunsă şi declinată de către DIICOT către procurorii DNA. Acest dosar a fost închis ieri din lipsă de probe. Martie 2008 - Procesul „Privatizărilor“ este suspendat în urma admiterii de către instanţă a unei excepţii de neconstituţ ionalitate referitoare la o serie de texte din Legea siguranţei naţionale.

Ne puteți urmări și pe Google News