La machedoni, cel mai important moment al vieţii este acela când se întemeiază o nouă familie. Mâine, fiul lui Gică Hagi, Ianis Hagi, va face cununia religioasă și va respecta mai multe tradiții și obiceiuri ale aromânilor.
Tradiții și obiceiuri la machedoni
După ce ambele familii s-au pus de acord are loc logodna mica (semnlu njicu, bâşearea). Părintele mirelui se duce la casa fetei împreună cu peţitorul şi cu băiatul unde beau ţuica şi fata sărută mâna viitorului socru. Aceasta primește un bănuț de la socru. Din acel moment fata este logodită.
La machedoni, numărul persoanelor care vin din partea flăcaului trebuie să fie fără soţ. Se bea ţuică cu braţele încrucişate după care tatăl mirelui îi dă tatălui socrului mic acceptul. După logodnă, apropiații merg la cuplu acasă pentru a îl felicita.
Nunta la aromâni durează cinci zile
Nunta la aromâni cinci zile. În prima zi, invitații participă la un ritual numit „aprinderea aluatului”. Atunci, se frământă un aluat special care este pus într-un vas și acoperit cu un prosop. Apoi, rudele pun deasupra prosopului o sumă de bani. Acești bani ajung la domnișoarele de onoare, care trebuie să fie rude cu mireasa.
În cea de-a doua zi, neamurile miresei se adună la casa socrilor mici. Rochia de mireasă și zestrea fetei se pun într-o cameră, iar părinții viitorului ginere vin să cumpere fata. Aceștia se prezintă la casa miresei fără ginerică și oferă bani tuturor femeilor de acolo. Apoi, mireasa trebuie să facă o horă, iar socrii mari trebuie să-i dea bani.
Mirele îl aduce pe naș acasă la părinții săi, iar apoi soacra mare leagă cu sfoară roșie o bucată de mătase albă de un băț în formă de cruce. Mama mirelui trebuie să facă un steag (hlambură). Pe acest steag se pun bani pentru cavalerii de onoare. Apoi, mirele ia un pepene roșu, iar împreună cu invitații pornesc spre casa miresei. La casa fetei se danează o horă cu pepenele în brațe.
Mireasa trebuie să fie virginp
După ce a fost luată de mire, mireasa trebuie să ungă colțurile casei cu untură. După cununia religioasă, alaiul se îndreaptă spre restaurant. Și la aromâni există tradiția cu dansul mirilor sau cu jucatul găinii.
În ziua de după nuntă, proaspeții căsătoriți, alături de părinții mirelui, merg la părinții miresei pentru a le spune că fiica lor nu mai este virgină. Se pune o masă mare, iar socrului mic îi este oferit un pahar cu țuică roșie, simbolizând faptul că fata a fost „curată” la nuntă. O parte din aceste tradiții vor fi respectate și la nunta lui Ianis Hagi cu Elena Tănase. Jucătorul din echipa naționalei a spus că se mândrește cu aceste obiceiuri și că sunt extrem de importante, potrivit aromanii.ro.