REVOLUŢIONARII cer NUMELE procurorilor militari care au COLABORAT cu SRI

REVOLUŢIONARII cer NUMELE procurorilor militari care au COLABORAT cu SRI

Asociaţia 21 Decembrie 1989 şi membrii săi solicită Ministerului Public, Procurorului General al României şi Directorului SRI eliberarea unei copii a protocolului/protocoalelor dintre Secţia Parchetelor Militare şi SRI ca şi dintre Secţie şi celelalte servicii secrete.

Printr-o adresă către Procurorul General, Augustin Lazăr, Asociaţia 21 Decembrie 1989 mai solicită să i se comunice cine sunt procurorii militari care au făcut parte din echipele operative comune cu SRI şi cu celelalte servicii, având în vedere că dosarele privind perioada infracţională Decembrie 1989- iunie 1990 au fost abuziv închise în 2009 şi iar în 2015 deşi între 2011 şi 2014 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit prin mai multe hotărâri de notorietate, că faptele sunt imprescriptibile, fiind crime împotriva umanităţii .

Asociaţia 21 Decembrie 1989 îşi motivează cererea în temeiul dreptului constituţional la informare (care include necesitatea de a cunoaşte), avand în vedere şi gravitatea încălcării interdicţiei speciale prevazute de art.7 din Legea organică nr.303/2004 pentru magistraţi, de a nu colabora cu serviciile de informaţii.

Potrivit art. 7 alin.(1) din Legea nr.303/2004 - Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

    (...)

   Alin.(4) al aceluiasi articol 7 stabileste ca incălcarea dispoziţiilor alin. (1) conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv cea de judecător sau procuror.

Prin urmare, date fiind aceste interdictii prevazute de legea organica, introduse prin Legea nr. 247/2005 de reforma a Justitiei, initiata in ministeriatul Macovei, astfel de Protocoale, care adauga la lege si nesocotesc interdictiile, sunt neavenite, pentru ca, avand o forta juridica inferioara nu pot deroga de la lege, sunt nelegale si si-au pierdut caracterul de informatie clasificata, asa cum rezulta si din corecta interpretare a legii nr.182/2001 privind informatiile clasificate si a legii nr. 544/2001 privind informatiile de interes public”, se arată în adersa Asociaţiei 21 Decembrie 1989.