Nume musulmane precum „Islam”, „Quran”, „Mecca”, „Jihad”, „Imam” și „Saddam” au fost interzise în provincia Xinjiang din vestul Chinei, se arată într-un articol apărut pe pagina de web a Human Rights Watch (HRW).
Copiii ce poartă nume interzise de autoritați nu vor fi admiși în sistemul public de învățământ.
Noile măsuri fac parte din strategia Chinei de luptă împotriva terorismului.
Autoritățile de la Beijing au interzis portul a zeci de nume cu specific islamic precum „Saddam" și „Jihad" pentru copiii din provincia Xinjiang, o provincie din vestul Chinei care este majoritar musulmană. Această măsură ar putea împiedica accesul copiilor la educație și alte servicii publice.
Motivul invocat de autorități ar fi faptul că aceste nume ar „exacerba fervoarea religioasă", spun cei de la Human Rights Watch (HRW).
„Hajj” și „Medina” se numără de asemenea printre zecile de nume interzise în conformitate cu "Regulile de dare de nume pentru minorităților etnice" elaborate de Partidului Comunist Chinez.
Copiii cu nume interzise nu vor putea obține un "hukou", adică un certificat de domiciliu care este esențial pentru a fi admiși în sistemul public de învățământ sau pentru a avea acces la alte servicii publice.
Noile măsuri fac parte din lupta Chinei împotriva terorismului în regiunea Xinjiang în care trăiesc peste 10 milioane de uiguri, o minoritate etnică musulmană.
Aceasta este cea mai recentă serie de reglementări care restricționează libertatea religioasă în numele combaterii „extremismului religios". Pe data de 1 aprilie, autoritățile din Xinjiang au impus noi reguli care interzic purtarea de către bărbați a unor „podoabe capilare anormal de lungi” sau a portului voalului islamic de către femei în locurile publice, cât și pedepse pentru cei ce refuză să vizioneze programele TV sau radio de stat.
Conflictele dintre etnicii uiguri și etnicii han, care constituie grupul etnic majoritar în China, și care de fapt sunt cei care domină viața politică a Chinei sunt comune în provincia Xinjiang. O listă completă a numelor interzise nu a fost încă publicată și nu este încă clar ce se califică drept nume religios, se arată in comunicatul Human Rights Watch (HRW).