Primul audiat este ministrul Justiției, Tudorel Toader, invitat la Parlament joia viitoare, la ora 10.00, au stabilit ieri membri Comisiei. „Ministrul Justiţiei în funcţie este persoana cea mai avizată pentru a ne spune care este situaţia în acest moment, dacă mai există compartimente de specialitate în legătură cu această arhivă, pentru că nu mai este o bază de date operativă, nu mai este o bază de informaţii cu activitate curentă. Poate să ne spună ce acte normative au fost incidente, nu cele care sunt publice, ci cele de rang inferior – ordine de ministru, dispoziţii interne, regulamente, etc. Am şi solicitat d-lui ministru o serie de date sistematizate de la care să pornim”, a declarat, ieri, președintele Comisiei, Șerban Nicolae.

Lămuriri de la foștii șefi de stat

După Toader, vor fi chemați alți patru foști miniștri ai Justiției Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Cătălin Predoiu şi Titus Corlăţean. În rândul celor care vor fi invitaţi în faţa comisiei se numără foştii şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, foştii şefi ai SIPA, foştii şi actuali şefi şi prim-adjuncţi ai SRI, foşti şi actuali directori şi prim-adjuncţi de la SPP, foşti şi actuali miniştri de Interne, şeful ORNISS, procurorii generali de la Parchetul de pe lângă ÎCCJ şi adjuncţii acestora din perioada 2004-2017, potrivit listei prezenate în comisie. Ilie Botoş (fostul șef al PÎCCJ), Laura Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu, Augustin Lazăr, adjuncţii acestora și actualul director al SRI, Eduard Hellvig și fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu vor fi şi ei audiaţi.

Dan Tapalagă, în vizorul parlamentarilor

Chiar dacă numele său nu apare explicit pe lista celor care vor fi audiați de către Comisia de anchetă, la ultimul punct al documentului scrie: „Persoane din cadrul Ministerului Justiției (secretari de stat, funcționari, personal la cabinetul demnitarului) cu atribuții în privința SIPA/DGPA”. Tapalagă este fostul consilier al ministrului Justiției Monica Macovei, care a intrat ilegal în arhiva SIPA, pe 6 ianuarie 2005, deși a fost angajat de minister abia pe 17 ianuarie 2005, așa cum a dezvăluit EVZ în serialul „Noi suntem Statul”.