Numărul persoanelor strămutate din cauza războiului este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, conform datelor anunțate de Agenția ONU pentru Refugiați. Se estimează că 65,3 milioane de oameni erau, la finalul anului 2015, fie refugiați, fie solicitanți de azil, fie strămutați în plan intern, o creșștere cu 5 milioane de persoane într-un an.
Acest lucru înseamnă că unul din 113 oameni de pe planetă se află în această situație. De altfel, este îngrijorător „climatul de xenofobie” care a crescut în Europa, pe fondul crizei imigranților.
Afluxul de persoane, cel mai mare de după Al Doilea Război Mondial, a condus la un sprijin mai mare pentru formațiunile de extremă-dreapta, aplicându-se politici controversate anti-imigranți. În raportul său anual dat publicității azi, 20 iunie, de Ziua Internațională a Refugiaților, ONU spune că este prima oară când numărul refugiaților a depășit 60 de milioane. Jumătate dintre aceștia sunt din Siria, Afganistan și Somalia.
24 de oameni/minut au fost forțați să-și părăsească locuința și orașul, uneori și țara, din cauza conflictelor sau persecuțiilor în 2015; 54% dintre refugiați sunt din cele trei țări menționate; jumătate dntre refugiți au vârste sub 18 ani.
În ciuda atenției uriașe care s-a acordat anul trecut crizei europene a refugiaților, ONU spune că 86% dintre aceștia au fost adăpostiți în țări cu venituri medii sau mici. Turcia este una dintre cele mai mari țări-gazdă pentru refugiații din toată lume, cu 2,5 milioane de oameni, urmată de Pakistan și Liban. Mai mult de 1.011.700 au sosit în Europa pe mare, anul trecut, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, deși alte agenții susțin că este vorba despre mult mai multe persoane. Iar 35.000 ar fi venit pe uscat. Destinațiile preferate sunt țările nordice și bogate, precum Germania sau Suedia. Germania a primit cei mai mulți refugiați, urmată de SUA și Suedia.