Numărul persoanelor cu alergii a crescut semnificativ. Factorii care atacă sistemul imunitar

Alergie. Sursa foto: dreamstime.com

Numărul persoanelor care se plâng de alergii a crescut din ce în ce mai mult în ultima perioadă. Mulți dintre cei care se confruntă cu aceste probleme de sănătate nu știu exact din ce cauză a fost declanșată alergia.

Cercetătorii de la Univeristatea Stanford au realizat un studiu prin care au arătat că industrializarea, schimbarea dietelor, utilizarea excesivă a antibioticelor, încălzirea globală, inundațiile crescute și incendiile de vegetație accentuează toate problemele cu care se confruntă sistemul imunitar în timp ce este expus la tot mai mulți factori nocivi. Sistemele imunitare încearcă să țină pasul cu schimbările din ultimii 200 de ani, dar este din ce în ce mai greu.

În acest context, oameneii au început să dezvolte din ce în ce mai multe alergii, inclusiv la animalele de companie. Specialiștii au spus că încă nu au o explicație pentru modul în care sistemul imunitar a învățat să tolereze toți factorii cu care intră în contact zi de zi. Așadar, tratarea eficientă sau chiar prevenirea alergiilor sunt misiuni destul de dificile pentru medici.

Persoanele care sunt predispuse să se confrunte cu diferite alergii

Alergiile au reprezentat, în secolul trecut, o afecțiune destul de ignorată de cercetători. La conferințele din urmă cu 50 de ani acest subiect nu exista în prezentări. În plus, au fost alocate extrem de puține fonduri pentru cercetări chiar dacă numărul celor care se confrunta cu aceste probleme în Europa și Statele Unite era destul de mare. Studiul realizat la Universitatea Stanford arată că în anul 1980 existau doar aproximativ 40 de cercetători specializați în alergii. De asemenea, în facultățile de medicină acest subiect era discutat doar două săptămâni.

În același timp, studiile din prezent arată că traiul în apropiere de drumurile principale și a stațiilor de autobuz în copilărie poate duce la un risc mult mai mare de apariție a alergiilor respiratorii, dar și a astmului. Medicii recomandă expunerea timpurie la anumite microorganisme, precum „bacteriile bune” din praful de la țară. Acestea pot avea un efect preventiv în unele cazuri. Un alt studiu recent a arată că este recomandat ca sugarilor să li se ofere cantități mici de alergeni, precum alunele și soia, potrivit The Guardian.