Numărul cererilor de redobândire a cetățeniei R. Moldova, în creștere. Peste 50% sunt formulate de persoane venite din Rusia

Sursa foto: Dreamstime.com

Numărul cererilor de redobândire a cetățeniei Republicii Moldova a crescut cu aproximativ 30% în 2022 comparativ cu anul anterior. Pe lângă asta, mai mult de 50% dintre cei care vor să redevină cetățeni moldoveni sunt imigranți veniți din Rusia.

Aceste date au fost transmise de Mircea Eșanu, șeful Agenției Servicii Publice (ASP), care spune că în 2022 au fost înregistrate circa 3500 de cereri de redobândire a cetățeniei, cu 1000 mai multe decât în 2021.

A crescut numărul cererilor de redobândire a cetățeniei Republicii Moldova

„Pe partea de redobândire a cetățeniei noi vedem o creștere și cifrele sunt cam cu 30% mai mult decât anul trecut. În acest moment, noi avem vreo 3.500 de cereri de redobândire și anul trecut, pe vremea aceasta, noi aveam 2.500”, a transmis Mircea Eșanu.

Mai mult, dintre acestea, multe sunt formulate de persoane venite din Rusia ori din Transnistria. În plus, în ce privește eliberarea pașapoartelor, Republica Moldova „a bătut toate recordurile”, după cum afirmă șeful ASP, astfel că de la aproximativ 450.000 de pașapoarte solicitate în 2021, în anul curent „ajungem ușor peste 600.000. Sunt recorduri absolute”, a spus Mircea Eșanu.

Regiunea transnistreană crește insecuritatea în Republica Moldova

„Preponderent, sunt cetățenii noștri care s-au născut fie pe teritoriul nostru sau cei care vin din descendenți direcți, părinții sau unul din ei este născut pe teritoriul Republicii Moldova.

Noi urmărim tare atent acest proces, inclusiv pe partea transnistreană, vin și din Federația Rusă mulți, cred că cel puțin jumătate. Dar noi urmărim inclusiv segmentul transnistrean, acolo tensiunea e mai complexă, pentru că ei vin cu acte transnistrene și atunci noi trebuie să fim mult mai atenți, să vedem dacă actele sunt autentice”, a mai adăugat directorul ASP Mircea Eșanu, conform Știri.md.

Republica Moldova, avertisment pentru moldovenii care vor să lupte în război de partea Rusiei

Dată fiind decretarea mobilizării parțiale în Rusia, Republica Moldova și-a avertizat cetățenii de acolo că dacă vor alege să meargă la război în Ucraina, ar trebui să știe că sunt pasibili de a răspunde penal, în acord cu legile țării. Conform normelor legislative din Republica Moldova, cetățenii moldoveni care devin mercenari în conflicte/activități militare riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

„Participarea într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente se pedepseşte în ţara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani. Totodată, persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea şi finanţarea lor sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 15 ani”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) într-un comunicat.

„Facem apel către cetăţenii Republicii Moldova să contacteze ambasada ţării noastre la Moscova în cazul lezării drepturilor lor pentru oferirea suportului consular. Totodată, persoanele cu cetăţenie dublă trebuie să ţină cont de faptul că, pe teritoriul Rusiei, sunt consideraţi cetăţeni ruşi de către Federaţia Rusă, iar opţiunile Republicii Moldova de a oferi asistenţă consulară sunt limitate”, a transmis MAEIE.

Cei care participă la război vor rămâne fără cetățenie

Pe lângă asta, Republica Moldova, prin MAEIE, a condamnat escaladarea conflictului militar din Ucraina, mai ales că președintele Rusiei Vladimir Putin a decretat stare de mobilizare, organizând și așa-zisele referendumuri, care contravin normelor de drept internațional, după cum remarcă instituția în cauză. Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, declarase anterior că moldovenii care posedă pașaport rusesc și care decid să se implice în războiul din Ucraina riscă să nu mai fie considerați cetățeni ai Republicii.

Înrolarea rezerviștilor, decretată de Vladimir Putin, „determină autoritățile de la Chișinău să întreprindă măsuri ce ar descuraja mobilizarea moldovenilor care au și cetățenie rusă, în special din regiunea transnistreană, pentru a lupta împotriva Ucrainei. Cei care vor accepta să lupte de partea agresorului rus vor rămâne fără cetățenia Republicii Moldova. La fel, vor fi înăsprite pedepsele pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova și se înrolează, ca mercenari, de partea agresorului rus”, a declarat preşedintele Republicii Moldova.