Numărul accidentelor rutiere din Republica Moldova este în scădere. Mult mai puține tragedii pe șosele

Numărul accidentelor rutiere din Republica Moldova este în scădere. Mult mai puține tragedii pe șoseleSursă foto: Arhiva EVZ

Conform datelor oferite de autorități, în ultima perioadă, numărul de accidente rutiere, petrecute în Republica Moldova, este într-o scădere semnificativă.

Republica Moldova începe să stea mai bine la capitolul accidente rutiere. Mai puține persoane și-au pierdut viața sau s-au ales cu traume în urma accidentelor rutiere în anul 2023, comparativ cu anul 2022. Acest fapt se datorează reducerii cu 14% a numărului de avarii rutiere, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Dacă în anul 2022 au fost înregistrate 2.292 de accidente rutiere în țara noastră, atunci în 2023 numărul acestora nu ajunge nici la 2.000, fiind de 1.980. Această diminuare cu 14% are un impact pozitiv și asupra numărului de persoane care suferă în urma ciocnirilor. Anul trecut numărul acestora a fost cu 300 de persoane mai mic decât în 2022.

Accident

Sursă foto:politiaromana.ro/ro/info-trafic

Mai puține accidente rutiere, în Republica Moldova, în anul 2023

În anul 2022 au murit, în urma accidentelor de pe șosele, 217 persoane, numărul acestora în 2023 fiind de 197. De asemenea, au avut de suferit cu 23 mai puțini copii.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere Poliția Rutieră recomandă conducătorilor auto:

să nu conducă unitatea de transport în stare de ebrietate; să evite efectuarea de manevre riscante şi îndeosebi a depăşirilor neregulamentare; să fie prudenți în trafic; asigurarea înainte de schimbarea direcției de mers sau a benzii de deplasare; reducerea vitezei în locurile semnalate de indicatoarele rutiere şi în special la trecerile de pietoni, în zonele aglomerate, în apropierea şi la traversarea intersecţiilor, la depăşirea mijloacelor de transport oprite în staţii.

Multe tragedii pe șoselele din Basarabia

Basarabia se află în top zece țări din Europa cu cea mai mare rată a mortalității în accidente, arată datele efectuate de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale. Principalii factori de risc sunt viteza excesivă, conducerea în stare de ebrietate şi neatenţia la volan.

La data de 7 septembrie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a cerut legi mai dure pentru șoferii care conduc în stare de ebrietate și au o viteză excesivă. Șeful Legislativului a sugerat ca șoferii iresponsabili care încalcă legea să rămână fără permis de conducere și pietoni pe viață, conform siteului agora.md.