Numărătoare inversă pentru Kim Jong-il

Liderul de la Phenian, Kim Jong-il, suferă de cancer, iar speranţa sa de viaţă nu depăşeşte cinci ani, a anunţat ieri postul de televiziune sud-coreean YTN, citat de France Presse.

Ministrul reunificării de la Seul a declarat însă că nu deţine nicio informaţie despre noul diagnostic pus liderului comunist, la câteva ore după difuzarea unor imagini în care „iubitul conducător”, în vârstă de 67 de ani, afişa o figură cadave rică.

La rândul lor, serviciile secrete sud-coreene au anunţat că nu pot confirma aceste informaţii. Potrivit postului YTN, care citează surse din serviciile de securitate americane şi sud-coreene, Kim ar fi fost diagnosticat de medici cu cancer pancreatic în august 2008, când presa internaţională suspecta deja că acesta suferise un atac cerebral. Televiziunea sud-coreeană a apreciat, după ce a consultat surse medicale de la Beijing, că liderul de la Phenian nu mai are decât cinci ani de trăit. Speculaţiile se înmulţesc

La sfârşitul săptămânii trecute, TBS, o reţea japoneză de televiziune, anunţa că Kim Jong-il su feră de o „gravă deficienţă” pan creatică şi că este îngrijit de o echipă de specialişti la vila sa din Wonsan, în sud-estul ţării. Serviciile sud-coreene de informaţii au dezvăluit că liderul comunist l-a desemnat pe mezinul său, Kim Jong-un, în vârstă de 26 de ani, să îi succeadă la conducerea statului comunist, o decizie motivată, probabil, de starea sa şubredă de sănătate.

Oficiali de la Seul au explicat că testele cu rachete efectuate recent de Phenian, care au iritat şi mai mult comunitatea internaţională, nu au avut alt scop decât consolidarea sprijinului intern pentru liderul comunist în momentul în care el îşi pregăteşte cu meticulozitate succesiunea la conducerea Coreei de Nord. Palid şi cu părul răvăşit

Imaginile prezentate, săptămâna trecută, de televiziunea de stat de la Phenian par să susţină ipoteza vehiculată de postul sudcoreean şi de cel nipon.

Prezent la o ceremonie funebră în memoria tatălui său, Kim Ir-sen, fondatorul regimului comunist, Kim Jong-il părea mai slab ca niciodată, cu o figură palidă şi părul neîngrijit. Medicii au explicat că diabeticii sunt mai predispuşi cancerului pancreatic, iar liderul comunist de la Phenian este suspectat de multă vreme că ar suferi de diabet.

Scenarii post-mortem Analiştii politici, citaţi de Reuters, avansează patru posibile scenarii care s-ar putea derula după moartea liderului comunist. Primul, acela al unei tranziţii line, este plauzibil în cazul în care Kim rămâne în viaţă cât mai mult. O moarte subită ar complica însă succesiunea, iar mezinul ar putea conduce ţara asistat temporar de un grup de consilieri. Dispariţia lui Kim Jong-il ar putea, la fel de bine, duce la o lovitură de stat militară. Ultimul scenariu, cel mai puţin probabil, aduce în discuţie colapsul economic sau o criză politică prelungită.

"Boala sa ar explica multe, rapiditatea acţiunilor din ultimele opt luni, testele nucleare şi cele cu rachete."- Daniel Pinkston, analist International Crisis Group