Evenimentul Zilei > Actualitate > NUMĂR RECORD de fracturi la Constanța. VICTIMELE GHEȚII au umplut Urgența și Ortopedia Spitalului
NUMĂR RECORD de fracturi la Constanța. VICTIMELE GHEȚII au umplut Urgența și Ortopedia Spitalului

NUMĂR RECORD de fracturi la Constanța. VICTIMELE GHEȚII au umplut Urgența și Ortopedia Spitalului

Peste 500 de pacienți, cu mâini și picioare rupte din cauza gheții, au ajuns în ultimele zile la Urgența Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, multe dintre victime fiind internate și operate la Secția Ortopedie-Traumatologie. Este atât de aglomerat încât conducerea spitalului împreună cu șeful de la Ortopedie au programat intervenții chirurgicale și în weekend, inclusiv luni, 23 ianuarie, zi declarată liberă.
Saloanele Secției Ortopedie-Traumatologie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța sunt pline. Pacienți de toate vârstele, operați, sau care așteaptă să ajungă la cuțit, stau în pat cu mâinile sau picioarele în ghips sau în atele. “Am încercat să scoatem mașina din parcare, doi înși în spate. Era gheață, am impins, am alunecat și am căzut, picioarul s-a dus pe spate. Fractură trimaleolară dreaptă, șurub, operație. Azi mă externez. Am, apoi, recuperare timp de patru săptămâni, fără să ating călcâiul și pe urmă două săptămâni, cu ghips”, spune, zâmbind, un tânăr. Admite că nu a fost atent.
 
Ortopedia, Secția cu Robocopi
 
Un altul are puterea să glumească. “O să devin Robocop, îmi pune o placă de metal, mâine la operație.Ca să îmi lege tibia”. Căzătura pe gheață a fost atât de putetrnică încât “am auzit trosnind și mi-am dat seama imediat că e fractură”. Odată operați, pacienții stau internați doar două trei zile și sunt trimiși acasă, la recuperare. Altfel, saloanele ar fi neîncăpătoare. Un pacient de 83 de ani din Mangalia are de stat, însă, cel puțin două săptămâni. “Mi-a crăpat  noada, sau fisură, cum îi spune. Eu sunt sănătos tun dar acum mi-am făcut-o cu mâna mea. Duminică am pățit-o. Pe la prânz, am ieșit afară, m-am pus la pantofi, că mi-a fost lene să iau ghetele. Și am alunecat pe gheață, am leșinat, așa de rău m-a durut”.
 
 Se operează și de Ziua Unirii 
 
 De la Bobotează și până acum, numărul fracturilor este impresionant. Și nu se vor opri, prognozează șeful de la Ortopedie, medicul Alexandru Șerban (foto). Suntem asaltați de fracturi serioase și facem toate eforturile să le rezolvăm repede, să le operăm. Eu vorbesc de doar despre fracturile internate. Celelalte zeci, sute de fracturi care vin zilnic la Urgență se tratează ambulatoriu. Se trage de o mână, se pune un ghips, pacientul pleacă. Nu intră pe secție dar acolo sunt foarte mulți. Și aici este full. Nu a mai a fost asa de peste 20 de ani”, spune ortopedul. Se fac între opt și 10 operații pe zi iar pentru weekend, inclusiv luni, zi declarată liberă, poate și de Ziua Unirii, sunt programate intervenții chirurgicale.