Prințul consort Henrik, sotul reginei Danemarcei Margareta a II-a, refuză sa fie îngropat împreună cu aceasta, a anuntat Curtea Regala.
Potrivit flux24.ro, Prințul consort Henrik este frustrat că a fost tot timpul menținut în planul doi, așa că, la vârsta de 83 de ani, a decis că nu vrea să împartă mormântul cu suverana, care este „de acord” cu aceasta decizie, a declarat pentru cotidianul BT șeful pentru comunicare al Palatului Regal, Lene Balleby.
Decizia prințului este justificată de faptul că, neobținând titlul și functia pe care le dorea, nu este egalul soției sale în viață și nu poate fi, prin urmare, nici în moarte, a explicat Balleby.
Margareta a II-a s-a născut în 1940 la o săptămânu după invazia nazistă.
La momentul nașterii ei, numai descendenții masculini puteau urca pe tronul Danemarcei, potrivit schimbărilor la legea de succesiune intrată în vigoare în 1850, când ramura Glücksburg a fost aleasă să domnească. Cum prințesa nu avea frați, era de presupus ca unchiul ei, Prințul Knud , își va asuma tronul într-o zi.
Procesul de schimbare a constituției a început în 1947, nu cu mult timp după ce tatăl ei a urcat pe tron și era clar că regina Ingrid nu va mai avea alți copii. Popularitatea tatălui ei Regele Frederic al IX-lea și a fiicelor sale, precum și rolul mai proeminent al femeilor în viața daneză a început procesul complicat de modificare a constituției. Legea necesară trebuia să trecă prin două parlamente succesive și apoi printr-un referendum, care a avut loc la 27 martie 1953. Noua lege a succesiunii permitea succesiune femeilor la tronul Danemarcei deși există preferința pentru primogenitura de sex masculin. O femeie putea urca pe tron numai în cazul în care ea nu avea un frate.
În 1967, prințesa Margareta a Danemarcei s-a căsătorit cu un diplomat francez, Henri de Laborde de Monpezat, la Biserica Holmen din Copenhaga. Laborde de Monpezat a primit titlul de "Alteța Sa Regală Prințul Henrik de Danemarca".
În 1972 ea a devenit prima regină a Danemarcei.