"Nu văd ieşirea din impas a naţionalei"

"Nu văd ieşirea din impas a naţionalei"

După ce ieri a prezentat activitatea lui Lucescu jr., EVZ caută astăzi soluţiile salvatoare la foştii mari internaţionali. Concluziile lor sunt triste.

EVZ continuă campania "Salvaţi naţionala". După ce ieri v-am prezentat activitatea lui Răzvan Lucescu în cele 653 de zile de mandat la cârma primei reprezentative de fotbal, concluzia fiind că "principala" calitate a selecţionerului a fost inconsecvenţa - a convocat 62 de jucători, dar n-a reuşit să facă o echipă care să nu tremure în faţa Ciprului -, astăzi căutăm ieşirea din tunel cu ajutorul unor specialişti.

Ioan Timofte a luat campionate şi a jucat ani la rând în grupele Ligii Campionilor, cu FC Porto şi cu Boavista Porto, dar n-a avut şansa să prindă prea multe meciuri în tricoul primei reprezentative fiindcă a avut ghinionul să fie contemporan cu Gică Hagi.

Cu siguranţă, "Tim" ar fi fost superstar în actuala naţională, din care au dispărut în totalitate mijlocaşii de creaţie capabili să dribleze sau să dea o pasă de efect. "Îmi pare rău că am ajuns aici, dar voi, ziariştii, aţi prevestit asta. Sincer să fiu, nu văd ieşirea din impas a naţionalei", a concluzionat Timofte.

Aruncaţi în urna a patra!

Costel Gâlcă, fost component al Generaţiei de Aur, s-a stabilit de mulţi ani în Spania şi ştie foarte bine cum este organizat cel mai puternic fotbal din lume, atât la nivel de echipe naţionale, cât şi la nivel de cluburi. Mijlocaşii centrali promovaţi de Răzvan Lucescu, Ropotan, Alexa, Pădureţu, Cociş, Florescu şi Apostol, nu pot fi comparaţi nici în glumă cu "Costelinho".

Fostul "închizător" a strâns 68 de selecţii în tricoul naţionalei şi dă un verdict dur. "Nu mai avem jucători de valoare. Aria de selecţie s-a redus. De unde să ia Răzvan alţii? Şi mai spun ceva. Oricine e selecţioner, trebuie sprijinit!". Gâlcă propune limitarea numărului de străini în Liga I. Prăbuşirea naţionalei este confirmată de faptul că România a fost aruncată în urna a patra valorică pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2014, competiţie care va fi găzduită de Brazilia. 

IDEE DIN SPANIA

Gâlcă: limitaţi numărul de străini din Liga I!

Constantin Gâlcă susţine că însănătoşirea naţionalei nu se poate realiza decât după ce se va îmbunătăţi calitatea competiţiei internă. Fostul mijlocaş susţine stoparea importurilor de străini şi de ţară, dar şi de fotbal care au năpădit precum ciupercile după ploaie în ultimii ani în Liga I şi care au fost aduşi nu neapărat pentru întărirea formaţiilor, ci şi pentru burduşirea unor buzunare cu comisioane grase.

Gâlcă este ferm: strategia aducerii de "stranieri" este greşită atâta timp cât e evident faptul că în România nu va veni niciodată vreun nume mare şi pe val, ci numai "bananieri" sau "no name-uri" care-şi fac o carte de vizită aici şi apoi pleacă în lumea largă pe bani adevăraţi.

"Dacă batem Brazilia şi Argentina nu înseamnă că s-a însănătoşit fotbalul"

"Aria de selecţie nu mai e la fel de mare ca altădată. E greu să construieşti un sistem ca în Spania, dar se pot face anumiţi paşi. O prioritate cred că ar trebui să fie, de exemplu, limitarea numărului de jucători străini din campionat, că şi aşa nu vin în România cine ştie ce mari valori. Sunt aduşi mulţi străini fără valoare care blochează ascensiunea tinerilor români. Mai bine se mizează pe tinerii noştri, care într-un an sau doi pot ajunge la naţională decât să vină atâţia stranieri", ne-a declarat ieri Costel Gâlcă.

Fostul internaţional a adăugat că ne facem iluzii deşarte şi când ne entuziasmăm după câte un rezultat mai răsărit în vreun amical. "Acum câţiva ani am bătut Spania, la Cadiz. S-a întâmplat ceva extraordinar după aia? S-a schimbat ceva? Nu. A rămas o victorie de prestigiu şi atât. Ei şi-au văzut de treabă şi au devenit campioni mondiali, noi am ajuns unde am ajuns. Dacă anul acesta vom învinge în amicalele cu Argentina şi Brazilia nu înseamnă că s-a însănătoşit fotbalul nostru. Cum văd un duel Florescu - Messi? Ha, ha. Nu contează amicalele. Nu ştii cu ce intensitate se va juca sau ce zi va prinde fiecare fotbalist în parte. Bineînţeles, pentru palmaresul şi imaginea României meciurile sunt ceva extraordinar", a continuat Gâlcă.

"Dar noi trebuie să vedem ce facem în oficiale. După o campanie de calificare vezi unde eşti. Partidele oficiale îţi arată adevăratul nivel. Acum nu ştiu dacă locul ocupat acum de România în preliminariile pentru Euro 2012 este cel mai corect. Cu Albania trebuia să fi bătut la scor, iar în Franţa am pierdut cum am pierdut, cu un prim gol din ofsaid. Puteam să avem mai multe puncte", a mai spus fostul stelist.

Diplomat, Gâlcă a evitat să-i caracterizeze pe actualii mijlocaşi centrali din naţionala României. "Îmi pare rău că s-a retras Rădoi", s-a limitat să spună fostul fotbalist, care a jucat 11 ani în Spania, la echipele Mallorca, Espanyol, Villarreal, Zaragoza, Almeria şi Tarragona.

68 de selecţii la echipa naţională are Costel Gâlcă, marcând de patru ori sub tricolor. Cu prima reprezentativă, "Costelinho" a participat la trei turnee finale: Campionatul Mondial din 1998 şi Campionatul European (ediţii din 1996 şi 2000) PĂRERILE JUNIORULUI "Nu am zis că plec dacă pierdem cu Bosnia. Plec când mi se va cere. Credeţi că nu ne-am gândit la toate lucrurile, că suntem aerieni?Nu mă interesează ce se discută despre Olăroiu. Mă voi retrage când va fi cazul." RĂZVAN LUCESCU aseară, la Sport.ro, despre viitorul său la echipa naţională "Mijlocaşii centrali care sunt în România acum au caracteristici defensive. Au această calitate, de a recupera multe mingi, dar nu avem jucători care să contruiască. Absenţele unor jucători ne-au dat peste cap." RĂZVAN LUCESCU despre fondul de jucători existent în România

CAZUL "MUTU"

"Este vârful acestei generaţii. Nu poate lipsi"

Într-un interviu acordat ieri EVZ, Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, a dezvăluit strategia pe care selecţionerul o are pregătită pentru meciul cu Bosnia. "Nu cred că Răzvan Lucescu îl va chema pe Mutu la naţională", a spus liderul de la "Casa Fotbalului".

Ioan Timofte consideră că Adi Mutu n-ar trebui să lipsească de la duelul cu Bosnia, de pe 26 martie, de la Zenica, fiindcă nu ne permitem luxul să ţinem pe margine singura valoare certă pe care România o are de la mijloc în sus.

"Mutu este vârful acestei generaţii. Dacă e să o luăm pe valoare fotbalistică, ar trebui convocat, deşi n-a mai jucat în ultima vreme. Nu poate lipsi de la acest meci. Bosnia nu este o formaţie de speriat. Ei îl au pe Dzeko, noi îl avem pe Mutu. Ei îl au pe Misimovici, noi - pe Marica. Şi tot aşa", a prefaţat "Tim" duelul de la sfârşitul lunii viitoare, din campania de calificare la Campionatul European din Ucraina şi Polonia.

Costel Gâlcă îi ţine partea selecţionerului în cazul Mutu, susţinând că Lucescu junior nu trebuie să abdice de la principii. "După ce că nu avem valori, mai e şi acest jucător bun, dar care nu se integrează. În fotbal, grupul trebuie să fie întotdeauna deasupra jucătorului, nu invers. Adi trebuie mai întâi să arate că vrea să se integreze în acest grup şi apoi să se rediscute despre necesitatea convocării lui la echipa naţională", ne-a precizat ieri Costel Gâlcă.

Ne puteți urmări și pe Google News