Nu ucideți istoria! Recuperați-l pe Iftene Pop!

Nu ucideți istoria! Recuperați-l pe Iftene Pop!Sursa: Arhiva EVZ

Sub motto-ul de un secol al lui Nicolae Iorga: „Un popor care nu își cunoaște istoria și eroii, e ca un copil care nu își cunoaște părinții”, un grup de profesori de istorie din județul Alba s-au adresat autorităților cu apel sfâșâietor.

Nu ucideți istoria! Recuperați-l pe Iftene Pop! „Asistăm la o batjocorire ordinară a istoriei și, odată cu ea, a spiritului național românesc. (...) Și toți cei cărora ne pasă ajungem să spunem în cor: AJUNGE! PÂNĂ AICI! OPRIȚI MĂCELUL ASUPRA ISTORIEI! Și noi avem un țel clar: salvăm ISTORIA, salvăm identitatea națională, ne asumăm trecutul şi ne apărăm viitorul! (...)

Trăim un paradox: nu ne-au distrus istoria și ființa națională secole de stăpâniri străine, dar o pot distruge două – trei decenii de globalizare prost înțeleasă! Oare ajungem să fim patrioți de fațadă doar când ne convine (de exemplu de 1 decembrie sau 24 ianuarie), dar în schimb să asistăm pasivi la distrugerea istoriei ca disciplină de studiu în școală? Scrisoarea deschisă, poate fi citită integral AICI.

Lipsa de cunoștințe istorice ne aduce pagube enorme. Oare câți din așa zișii „specialiștii” în geopolitică și relații internaționale care inundă spațiul public cunosc că termenul de „bună vecinătate” a fost inventat și impus de românul Iftene Pop?

Nu ucideți istoria!

Celebra Wilkipedia - după care se orientează astăzi toți marii pseudo-analiști e de-a dreptul puerilă în cazul lui Iftene Pop: „Iftene Pop (născut la data de 15 martie 1937) , în comuna Dumbravita, jud. Maramureș) (decedat 7 ianuarie 2019 la Stockholm)a fost un deputat român în legislatura 1996-2000, ales în județul Cluj pe listele partidului PNȚCD”.

În realitate, bunul român Iftene Pop a fost exmatriculat de autoritățile comuniste din facultate în 1959 pentru naționalism – a cântat după cum mărturisește prietenul său de o viață Pavel Suian - Hora Unirii și mai ales strofa a doua din acea Horă cu versurile celebre: „Iarba rea din holde piară, Piară dușmanul din țară”. A fost salvat de Marele istoric Constantin Daicoviciu care a intervenit la Gheorghe Gheorghiu Dej.

În perioada 1967-1970, a urmat un doctorat la Universitatea din Geneva, la Institutul Universitar de Înalte Studii Internaţionale.

După obținerea titlului de doctor în relații internaționale, Pop Iftene a revenit la Ministerul de Externe la Direcția de tratate internaționale.

În timpul activității sale la Direcția de tratate, Pop Iftene a continuat să aprofundeze subiectul tezei sale de doctorat transformând această teză într-o carte care în anul 1980 a fost publicată la Paris de celebra editură Pedone, sub titlul de „Voisinage et bon voisinage en droit international” (Vecinătatea și buna vecinătate în dreptul international).

După cum mărturisește și profesorul Pavel Suian „prin această carte, Pop Iftene a pus bazele unui nou concept juridic în dreptul internațional, acela de “Bună vecinătate” demostrând cu argumente de neînlăturat că există un număr de principii, norme juridice și cutume juridice pe care statele vecine le respectă atunci când au între ele, ceea ce în limbajul obișnuit numin: relații bune, relații de prietenie, relații de bună înțelegere”.

Dat afară din MAE motiv faptul că Yvona, soția lui, rămăsese în Suedia după o excursie turistică la care participase, Iftene Pop a înființat chiar în ziua de 22 decembrie 1989, împreună cu Liviu Petrina, poetul Ioan Alexandu și alți cîțiva prieteni au înființat Partidul Creștin Național Țărănesc care apoi prin unire cu PNȚ a dar naștere la PNTCD.

La fuziunea celor două partide, Pop Iftene și Ioan Alexandru au devenit vicepreședinți și Liviu Petrina secretar general al PNȚCD.

Preocuparea lui Pop Iftene înainte de 1989, dar și după a fost reunificarea Basarabiei și Bucovinei cu România. Pe 16 februarie 2019, trupul lui Pop Iftene a fost înmormîntat în cimitirul din Rus.

Poate ar fi cazul ca numele lui Iftene Pop să fie omagiat cum se cuvine de diplomația românească, pentru că mai există Slavă Domnului specialiști și patrioți în MAE. La ce istorie au ăștia de gând să predea copiilor...

 

Ne puteți urmări și pe Google News