"'Nu știm cum s-a întâmplat". Un simbol al omenirii are probleme suspecte

"'Nu știm cum s-a întâmplat". Un simbol al omenirii are probleme suspecte

Big Ben marchează ora în avans de aproape 15 zile, întrerupând emisiunile radio ale BBC și BBC World Service, care utilizează sunetul ceasului în direct.

Cel mai cunoscut ceas din lume, Big Ben, plasat în turnul de nord al Palatului Westminster din Londra, a fost prins recent în flagrant delict de inexactitate, indicând ora cu până la șase secunde avans, relatează AFP.

'Nu știm cum s-a întâmplat', a spus marți la BBC Ian Westworth, unul dintre cei trei ceasornicari de la Westminster. 'Este un ceas vechi de 156 de ani... și este oarecum capricios. Închipuiți-vă la volanul mașinii timp de 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an în ultimii 156 de ani', a adăugat el.

Destul de delicat

Ne puteți urmări și pe Google News

'Trebuie să facem progresiv o schimbare, fie adăugând monede vechi de câte un penny pentru accelerare, fie luând din greutate pentru încetinire', a afirmat Westworth. Procesul este destul de delicat, primele tentative de potrivire provocând întârzierea ceasului. 'A fost nevoie să ne urcăm acolo sus aproape în fiecare zi să îl potrivim', a mai spus ceasornicarul, adăugând că frecvența obișnuită a ascensiunilor fiind de obicei de trei pe săptămână.

Numele de Big Ben este folosit adesea pentru a desemna turnul care adăpostește clopotul de 13,7 tone ce sună orele și marchează diferit sferturile de oră.În ce privește originea numelui său există două teorii: prima face referire la inginerul Benjamin Hall, al cărui nume este înscris pe clopot, și cea de-a doua că ar fi fost botezat Big Ben în cinstea lui Ben Caunt, pugilist de categorie grea din anii 1850, încheie AFP.