Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Nu ştiam că, la 16 noiembrie, l-am votat pe Dan Mihalache
Nu ştiam că, la 16 noiembrie, l-am votat pe Dan Mihalache

Nu ştiam că, la 16 noiembrie, l-am votat pe Dan Mihalache

Am sentimentul că singura activitate în care actuala Administraţie Prezidenţială pune suflet este lupta cu fostul regim Băsescu.

Toate merg bine în guvernarea Ponta, la Parlament activitatea este impecabilă, numai Băsescu ne mai stă în cale ca România să intre într-o perpetuă primăvară. „Președintele (Iohannis – N.Redacţiei), grație moștenirii lui Traian Băsescu e în situația de a umbla cu un avion închiriat, pentru că fostul președinte nu s-a ocupat”, a spus, joi, şeful consilierilor prezidenţiali, Dan Mihalache.

A fost o vreme când credeam că Mihalache poate că are unele probleme de caracter, dar cel puţin este o persoană inteligentă. Sunt în plin proces de revizuire a acestei estimări. Oricât de fanatic uselist ai fi, tot îţi aduci aminte cum erau torpilate deplasările externe ale fostului preşedinte Băsescu de către cuplul Relu Fenechiu (pe atunci ministru la Transporturi) – Victor Ponta. O discuţie despre achiziţionarea unor aeronave guvernamentale a existat încă din 2007, iar premierul Călin Popescu Tăriceanu, şi ministrul său de Finanţe, Varujan Vosganian, au făcut un circ întreg susţinând că nu au bani să-i cumpere avion lui Băsescu. Prin 2012, Ponta şi Fenechiu au reluat piesa şi, de fiecare dată când Băsescu se deplasa în exteriorul ţării, îi făceau bilanţul cheltuielilor – care, bineînţeles, nici măcar nu era corect. “Este o aeronavă proprietate a companiei Tarom, folosită – ziceţi dumneavoastră – de Administraţia Prezidenţială, pe care plătim 7 milioane de euro doar costuri de mentenanţă, fără costuri de operare”, spunea, prin februarie 2013, Fenechiu.

Să spui acum că Băsescu „nu s-a ocupat” ca Iohannis să aibă un avion, înseamnă să te bagi singur într-o discuţie din care nu poţi ieşi decât şifonat, Mihalache fiind fost secretar general adjunct în guvernul Ponta, aşa că ştie exact cine era responsabil ca Administraţia Prezidenţială să aibă un avion la dispoziţie. În plus, Mihalache a inflamat discuţia despre avionul cu care Iohannis s-a deplasat la Bruxelles. Băsescu mergea adesea cu avionul de linie, este un fapt. Când închiria avion, lua de la Ţiriac un aparat mic, în care abia încăpea toată delegaţia, nu mai intru în detalii tehnice. Iohannis, în loc să fie conştient că se conturează acuzaţia că are un comportament imperial, a luat un aparat de lux. În loc să se discute despre ce a făcut şeful statului la reuniunea Consiliului European, s-a vorbit despre aparatul de zbor pe care l-a folosit. Cei de la Administraţia Prezidenţială nu au învăţat nimic din lecţia precedentului Consiliu, când publicul se întreba ce caută soţia şefului statului în delegaţie.

Nu este rolul meu să dau sfaturi politicienilor, dar Iohannis ar trebui să se uite atent la faptul că Administraţia Prezidenţială a ajuns să fie echivalată cu Dan Mihalache, despre care se vorbeşte mai mult decât despre şeful statului, de vreo câteva zile. Nici nu mai discut despre sentimentele celor care au ieşi la urne pe 16 noiembrie ca să oprească ascensiunea lui Ponta, nu ca să-l instaleze pe Dan Mihalache la conducerea Cotroceniului.