Un cunoscut doctor român: ANALIZELE OBLIGATORII, O PROSTIE”. TEORIA care aruncă ÎN AER toate datele Ministerului SĂNĂTĂŢII

Un cunoscut doctor român: ANALIZELE OBLIGATORII, O PROSTIE”. TEORIA care aruncă ÎN AER toate datele Ministerului SĂNĂTĂŢII

Ideea de a obliga cetăţenii să-şi facă analizele medicale complete, la un interval de timp, nu este deloc pe placul fondatorului Centrului pentru Inovaţie în Medicină, doctor Marius Geantă, care afimă că această măsură reprezintă „o prostie”! Iată cum argumentează specialistul această teorie.

„Actualul ministru al sănătății a anunțat recent, sub amenințarea unor sancțiuni pecuniare, că “toată lumea trebuie să știe că trebuie să mergi minim o dată la 3 ani, ca să-ți faci o investigație completă: analize plus consult la medicul de familie”. În traducere liberă, se intenționează instituirea obligatorie a unui control medical, la fiecare 3 ani, pentru fiecare dintre noi. Ideea unui control medical al omului sănătos, de obicei la interval de un an, nu este nici pe departe nouă. Ba am putea spune că, dacă ar mai fi așteptat puțin, domnul ministru ar fi putut marca fix un secol de la implementarea ideii în premieră, în SUA. Suntem pe fază!

Setând un interval de referință între vizitele la medic – de 1 an sau de 3 ani – omului i se induce ideea de siguranță nebazată pe dovezi că în acest interval nu are ce să i se întâmple din punct de vedere medical, stimulând atitudinea pasivă în raport cu propria stare de sănătate.

Preocuparea pentru sănătate trebuie să devină parte din rutina zilnică, într-o epocă în care putem să ne auto-monitorizăm, prin diverse dispozitive la purtător, numărul pașilor făcuți sau al treptelor urcate, traseul EKG, valoarea tensiunii arteriale sau a glicemiei, sau chiar putem avea acces direct la teste genetice sau la consultații medicale la distanța, prin webcam.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicina secolului 21 iese din cabinetul medicului și vine acasă la fiecare dintre noi. Domnul ministru însă ar vrea să parcurgem în continuare drumul invers. În spațiu, către cabinetul medicului de familie. Dar și în timp. Până în 1920”, spune doctor Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovaţie în Medicină. Specialistul spune astfel că această obigativitate reprezintă „o prostie”!