Evenimentul Zilei > Actualitate > Nu scăpăm de caniculă: început de toamnă cu 35 grade Celsius
Nu scăpăm de caniculă: început de toamnă cu 35 grade Celsius

Nu scăpăm de caniculă: început de toamnă cu 35 grade Celsius

Specialiștii estimează că vara 2015 a fost cea mai călduroasă din ultimii 50 de ani.

Canicula și seceta se prelungesc și la începutul toamnei. Meteorologii anunță temperaturi de peste 35 de grade Celsius în Banat și Moldova. În restul țării se vor înregistra „doar” 33-34 de grade Celsius. În a doua săptămână de toamnă, termometrele vor coborî, însă, sub 30 de grade.

Abia după 5 septembrie, specialiștii spun că este posibil să se înregistreze ploi în toată țară. Acestea vor fi, în general, slab cantitative, dar mai puternice în zone din Banat, Transilvania și Moldova.

„Iulie a fost cea mai călduroasă lună din ultimii 136 de ani. Totodată, a fost cea mai secetoasă lună din 1961 încoace”, a spus, cu ceva timp în urmă, Elena Mateescu, director executiv la Administrația Națională de Meteorologie.

Seceta extremă s-a resimțit în Moldova, Dobrogea, Banat, Crișana și Oltenia. În urma ei, producătorii de cartofi au anunțat că vor dubla prețul după ce producția a fost afectată în proporție de 30%. Și zootehniștii au probleme din cauza prețului furajelor. Ei sunt nevoiți să-și sacrifice animalele sau să le vândă pentru că nu au cu ce să le hrănească.

Vase ancorate pe Dunăre

Din cauza secetei, Dunărea a scăzut atât de mult încât zeci de nave au rămas blocate la Zimnicea, pe sectorul bulgăresc. 60 de vase ancorate așteaptă și acum să fie tractate, pe rând, spre zonele cu apă mai adâncă. La kilometrul 567-568, autoritățile fluviale au impus restricții de greutate pentru convoaiele de marfă.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: