Nu s-au găsit urme ale vaccinurilor ARN mesager în laptele matern.  Vaccinarea mamelor nu-i afectează pe sugari

Sursa foto: arhiva EVZ

Pe măsură ce milioane de oameni se vaccinează zilnic împotriva Covid-19, cercetătprii încăc își mai pun întrebarea dacă vaccinarea este sigură pentru femeile însărcinate și cele care alăptează sau pentru copiii lor.

Potrivit ultimelor studii publicate de experții americani, femeile care alăptează nu ar trebui să se oprească dacă au fost imunizate împotriva Covid-19 cu un vaccin ARN mesager (ARNm).

Un studiu pe un număr mic de cazuri

O echipă de cercetare condusă de Stephanie Gaw de la Universitatea din California, San Francisco, a descoperit că laptele matern nu este compromis de vaccinurile ARNm produse de BioNTech / Pfizer și Moderna. Cercetătorii amerricani au examinat 13 probe de lapte matern de la șapte femei vaccinate și în niciunul dintre cazuri ARNm nu a fost detectat în laptele matern, se arată în studiul publicat în revista de specialitate Jama Pediatrics.

Dintre celer șapte femei pe care a fost făcut studiul, cinci primiseră vaccinul ARNm de la BioNTech / Pfizer, în timp ce două fuseseră inoculate cu serul Moderna. Probele studiate au fost prelevate înainte de vaccinare și de la 4 până la 48 de ore după aceea.

ARNm din vaccinuri nu îi este transferat sugarului

Rezultatele studiului făcut de echipă de cercetare condusă de Stephanie Gaw de la Universitatea din California, San Francisco reprezintă o dovadă timpurie ARNm din vaccinuri nu este transferat sugarului.

Cu toate acestea, experții de la Universitatea din California atrag atenția asupra numărului mic de participanți la studiu, spunând că acest fapt limitează concluziile care se pot trage.

Vaccinurile de tip ARNm transmit organismului instrucțiuni genetice celuleloe umane pentru a produce copii ale proteinei virale de suprafață a virusului. Astfel, sistemul imunitar al persoanei vaccinate se familiarizează cu ele și este pregătit să le combată în cazul infectării cu SARS-Vov-2.

Savanții germani sperau să obțină imunitatea pasivă a sugarilor

Asociațiile germane de experți, de exemplu, recomandaseră deja ca femeile care alăptează să fie incluse pe liste de priorități pentru vaccinarea împotriva noului coronavirus.

Ei sperau ca anticorpii formați prin vaccinare să fie transportați prin laptele matern, iar nou-născuții alăptați să fie astfel protejați prin imunitate pasivă.

Șeful Comisiei permanente pentru vaccinare din Germania (Stiko), Thomas Mertens, a declarat recent că inocularea femeilor care alăptează a fost „de fapt fără probleme”, recomandând ca acestea să fie vaccinate fără alte întrebări, scrie Daily Sabah.