Diagnosticat cu miocardită la 3 zile după vaccinarea cu Pfizer. Durerea în gât, primul semn

Diagnosticat cu miocardită la 3 zile după vaccinarea cu Pfizer. Durerea în gât, primul semn

La 3 zile după rapelul cu Pfizer, canadianul Brandon Lavoie (23 de ani) a fost diagnosticat cu miorcardită, o inflamație a mușchiului inimii care poate afecta atât funcția contractilă a inimii – funcția de pompă –, cât și funcția electrică, ceea ce poate duce la tulburări de ritm şi chiar la moarte subită.

Prima dată, Lavoie a simţit dureri în gât şi corp. Pe parcursul zilei, starea lui generală s-a agravat când au apărut şi dureri puternice în piept. Acela a fost semnalul care l-a convins că trebuie să meargă la spital. De altfel, când ne referim la legătura dintre miocardită şi vaccinurile Pfizer şi Moderna, există 9 simptome care trebuie să fie urmărite cu atenție.

Tânărul canadian bănuia că acele dureri pot avea legătură cu administrarea vaccinului cu ARN mesager. „Știam că ceva nu este în regulă când am început să am dureri toracice foarte grave”, a spus el.

Lavoie are o slujbă care presupune activitatea fizică şi se consideră o persoană activă. „M-au avut într-un pat în 10 minute. Știam că ceva nu este în regulă când doi medici și patru asistente au intrat în cameră simultan”, a declarat el pentru CTV News Ottawa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când poate apărea miocardita

După ce a fost diagnosticat cu miocardită, el se recuperează acasă. Aşa cum s-a aflat miocardita poate apărea după COVID-19 sau alte infecții virale, dar medicii investighează acum dacă poate fi legată de vaccinurile ARNm, cum sunt Pfizer și Moderna.

Lavoie a avut pericardită (o inflamație a țesutului care înconjoară inima) în adolescență, dar medicul său i-a spus că probabil nu are legătură cu starea sa actuală. „Crede că vaccinul a fost cel care a provocat-o”, a completat Brandon, care locuieşte în provincia Saskatchewan.

Diagnosticat cu miocardită la 3 zile după vaccinarea cu Pfizer

brandon lavoie, miocardita, pfizer, rapel, canada, vaccinare, covid 19

Rapoartele de la Centrele SUA pentru Controlul Bolilor și ministerul Sănătății din Israel arată că miocardita poate apărea de obicei după a doua doză, în principal la adolescenți sau adulți tineri și mai des la bărbați. În ceea ce priveşte la inflamaţiile cardiace, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a spus că principala grupă de risc este reprezentată de tinerii cu vârste până în 30 de ani.

 

„(Este) foarte, foarte rar. În general, aproximativ 1 din 5.000, 1 din 10.000. Am fost alertați la acest lucru inițial cu multe săptămâni în urmă, iar acum vedem acest lucru din ce în ce mai mult în propria noastră practică”, a precizat dr. Peter Liu de la Universitatea din Ottawa Heart Institute.

Numărul cazurilor de miocardită din Ontario

Autorităţile sanitare din Ottawa spun că au raportat orice eveniment advers în urma imunizărilor. Începând cu 3 iulie 2021, au existat 74 de rapoarte de miocardită sau pericardită în provincia Ontario, după vaccinarea cu un vaccin mARN.

„Este întotdeauna dificil să stabilim cauza și efectul precis în situații medicale, mai ales când este un eveniment relativ rar, dar cu siguranță vedem că pare să existe un model temporal după un anumit număr de zile cu un ARNm vaccin”, a mai spus Liu.

La o fracțiune de 1% din dozele administrate, poate exista un efect secundar foarte rar, care provoacă îngrijorare pentru unii părinți. „Nu vreau să văd că se întâmplă asta cu niciun tânăr, în special cu al meu. Nu vreau să văd asta întâmplându-se niciunui tânăr din Ottawa”, a subliniat Eva Schacherl, care are un fiu de 20 de ani.

Tânărul nu a primit încă a doua doză, iar mama ar dori să vadă mai multe informații, cum ar fi o analiză risc-beneficiu din partea Comitetului consultativ național pentru imunizare. „Asta au făcut cu problema cheagurilor de sânge pentru AstraZeneca. Trebuie să facă asta acum pentru această problemă a miocarditei. Este important”, spune ea.

Conform, ottawa.ctvnews.ca, Liu spune că pacienții diagnosticaţi cu miocardită se recuperează bine cu asistenţă de specialitate: „Acestea sunt evenimente rare și, în general, rezultatul este bun. Cu siguranță nu vrem ca aceasta să fie o barieră în calea vaccinării, deoarece avem variante Delta în jur și, desigur, ne îngrijorăm cu privire la al patrulea val.”