Ploaia de meteori Geminide din decembrie este considerată cea mai spectaculoasă faţă de alte evenimente anuale cu meteoriţi. În această noapte va fi un spectacol fabulos pe cer, anunţă Space
Din păcate, luna va fi plină şi va împiedica în mod serios vizualizarea vârfului ploii de meteori Geminide, care se preconizează că va avea loc în timpul nopții 13-14 decembrie.
Aşadar, în noaptea de 13 spre 14 decembrie vom vedea panta ascendentă a activităţii de maxim a curentului de meteori Geminide, maximul curentului pentru ţara noastră, producându-se pe 14 decembrie, în jurul orei 7 dimineaţa. Ploaia de meteori Geminide, unul dintre cei mai spectaculoşi curenţi de meteori, are loc, în fiecare an, în perioada 4 decembrie – 20 decembrie. Fenomenul poate fi observat pe tot globul, potrivit Space.
Anul acesta, probabil că cele mai bune momente pentru a căuta Geminide vor fi în orele dinaintea zorilor cu câteva dimineți înainte de noaptea cu lună plină. Atunci constelația Gemeni (de la care meteorii își iau numele) va sta pe cer.
De fapt, trei „ferestre” de cer întunecat vor fi disponibile între apusul lunii aproape pline și prima lumină a zorilor în dimineața de 13, 14 și 15 decembrie. În general, vor fi aproximativ 3,5 ore de cer complet întunecat disponibil în dimineața zilei de 13 decembrie. Aceasta se micșorează la 2,5 ore pe 14 decembrie și la 1,5 ore până în dimineața zilei de 15 decembrie.
În perioada de maxim sunt estimaţi să apară pe cer până la 150 meteori pe oră
În ziua de 13 spre 14 decembrie 2021, Pământul trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul activ (3.200) Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde (ioniza) gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul: steaua căzătoare. Tridimensional, totuşi, resturile de mărimea nisipului expulzate din asteroid urmează o orbită bine definită în jurul Soarelui, iar partea de orbită care se apropie de Pământ este suprapusă în faţa constelaţiei Gemeni. Prin urmare, atunci când Pământul traversează această orbită, punctul radiant al resturilor care cad apare în Gemeni, acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”, potrivit Space.
Marți dimineața (14 decembrie) va fi vârful ploii d emeteori
S-ar putea să vedeți între 60 și 120 de Geminide, multe dintre ele luminoase și poate câteva extraordinar de strălucitoare ca nişte bile de foc. Până miercuri dimineață (15 decembrie), vârful ploii va fi trecut și activitatea va fi în scădere rapidă, cu rate medii până la 15 până la 30 de meteori strălucitori pe oră, dar veți avea în continuare peste o oră și jumătate de întuneric între apusul unei luni aproape pline și lumina timpurie a zorilor.
În mişcarea sa pe orbită, Pământul întâlneşte curenţii de meteori în aceleaşi zone, punctul lor maxim de activitate producându-se într-o anumită perioadă a anului. Aceşti curenţi de meteori poartă denumirea constelaţiei sau a stelei în dreptul căreia este situat radiantul: Perseide, Leonide, Aqaride, Capricornide. Primele observaţii despre vizibilitatea unui astfel de fenomen se găsesc în cronicile chinezeşti, unde se spune că, în anul 36, într-o singură noapte au fost văzuţi peste 100 de meteori, mai scrie space.com.