Evenimentul Zilei > Actualitate > Nu purta lenjerie intimă. Prinţesă rusoaică, sau damă de companie în România? Povestea IUBITEI unui creator de modă celebru | VIDEO
Nu purta lenjerie intimă. Prinţesă rusoaică, sau damă de companie în România? Povestea IUBITEI unui creator de modă celebru | VIDEO

Nu purta lenjerie intimă. Prinţesă rusoaică, sau damă de companie în România? Povestea IUBITEI unui creator de modă celebru | VIDEO

Avea aproape tot timpul o eşarfă animal print la încheietura mâinii, ca sa mascheze o cicatrice, eşarfă pe care a reuşit să o transforme într-un fashion statement.

Mitzah Bricard (sau Mitza Bricard), cea care nu se depărţea de eşarfa sa specială, era muza creatorului de modă Christian Dior.

Extrem de creativă

Lumea mondenă a Parisului spunea că avea acel “je ne sais quoi” care enerva  femeile. Nu era văzută niciodată fără turban, perle şi pantofi cu toc. Putea fi găsită întotdeauna în unul dintre următoarele trei locuri: acasă, la Ritz sau la Dior. Poveştile despre ea speculează de la rădacinile de prinţesă rusoaică, până la un posibil trecut în România.
De fapt, trecutul ei este învăluit în mister. Se spunea, pe lângă cele menţionate mai sus, că mama ei era englezoaică şi tatăl austriac. Unii ziceau că era de origine din Ungaria, alţii că ar fi provenit din România, unde ar fi fost o vreme damă de companie şi ar fi ajuns la Paris când avea vârsta de 20 de ani.

Persoană rară

În anii 50 lucra alături de Christian Dior: conducea departamentul lui de creaţie. Era extrem de creativă, reuşind să îşi combine cu uşurinţă outfituri şi să îşi găsească accesoriile perfecte. Una dintre dovezile influenţei ei asupra creatorului este faptul atestat că ea a dat numele parfumului Miss Dior, în 1947.

Dior credea că parfumul este foarte important, pentru că amintirile sale cele mai puternice erau olfactive. Nu ştia cum să îşi numească parfumul până când într-o zi  Mitzah a exclamat, văzând-o pe sora lui Christian: “Iat-o pe Miss Dior!”. Şi aşa s-a născut un parfum legendar.
Se mai spune despre Mitzah că nu purta niciodată lenjerie intimă şi că îi plăceau bijuteriile somptuoase. Odată, întrebată fiind ce flori preferă, a
răspuns: “Cartier!”. Dior spunea despre ea că “este una dintre acele persoane rare pentru care eleganţa este raţiunea de a trăi”. Ca un fapt inedit, colecţia resort a lui John Galliano din 2010 i-a fost dedicată lui Mitzah.