Nu ne putem permite să mai amânăm revenirea la normalitate
- Maria Dima
- 10 ianuarie 2022, 08:24
THE TELEGRAPH. În vreme ce valul Omicron pare să încetinească, consecințele economice devastatoare ale restricțiilor pandemice se acumulează cu repeziciune.
În zilele de după descoperirea inițială a Omicron în Africa de Sud mulți oameni de știință se temeau că logica brutală a unei creșteri exponențiale a cazurilor cât și contagiozitatea mai mare a noii variante vor face ca simpla povară a numărului de cazuri să copleșească NHS (sistemul public medical - n.trad.), chiar și dacă noua varianta s-ar fi dovedit a fi mai puțin periculoasă.
Planul B, alternativa pentru planul pandemic de iarnă, a fost impus rapid. Înainte de Crăciun a crescut presiunea asupra guvernului pentru a merge și mai departe. În Londra, epicentrul valului, virusul s-a răspândit în populație cu o viteză aparent fără precedent.
Evoluția valului în săptămânile trecute de atunci nu justifică interdicțiile chiar și mai stricte pe care le cer unii. După cum s-a întâmplat și în Africa de Sud, unde valul deja a trecut și pare să fi fost benign comparativ cu variantele precedente, numărul cazurilor din Regatul Unit nu mai pare să crească atât de rapid. În capitală el stagnează și acum pare a fi intrat pe o pantă descendentă.
E adevărat că spitalele sunt așteptate de o perioadă dificilă - iar la unele dintre ele probleme par să țină mai degrabă de proasta administrare și lipsa personalului, nu de numărul pacienților care necesită terapie intensivă. Mai există îngrijorare și cu privire la răspândirea virusului la categoriile mai vârstnice, deși progresul realizat de programul de vaccinare cu doza booster e posibil să mai echilibreze situația într-o oarecare măsură. Însă la un moment dat ar trebui să fie posibil să afirmi că partea cea mai rea a valului Omicron a trecut.
Situația economică în mod cert nu e benignă. Inflația, creșterea prețurilor la energie, șocul provocat unor sectoare precum HoReCa de Planul B, precum și iminenta creștere a fiscalității au scos redresarea de pe traiectoria ei și amenință să provoace pagube considerabile mai multor milioane de gospodării. Un economist a declarat că efectele probabile vor fi similare celor ale crizei financiare. Costurile acumulate în doi ani în care angajații au fost plătiți pentru a nu munci în cursul perioadelor succesive de carantină se apropie acum de scadență.
Guvernul nu prea dă semne că ar fi priceput gravitatea situației. Ni se spune să ne așteptăm la oarece măsuri privind facturile la energie, deși scăderi de TVA la combustibili nu vor exista. Trezoreria este încorsetată întrucâtva de starea precară a finanțelor publice și de teama că epoca banilor ieftini se va încheia curând. Pomana financiară promisă NHS-ului va fi imposibil de retras.
Date fiind circumstanțele, cu greu și-ar putea permite această țară să mai țină în vigoare restricțiile fie și un moment mai mult decât necesar. Recomandarea muncii de acasă devastează centrele orașelor și subminează productivitatea. Regulile de auto-izolare împiedică milioane de angajați să muncească. Multe baruri și puburi rămân goale.
Boris Johnson a fost curajos să-i sfideze pe „experții” convinși că Omicron ar fi impus revenirea la niște restricții chiar și mai draconice asupra libertăților noastre. Acum el va trebui să dea din nou dovadă de curaj și să stabilească un plan pentru revenirea țării la normalitate. (Rador)