Nu ignorați țiuitul din urechi. Poate fi semnul unei boli grave

Sursa: Sjstudio357 | Dreamstime.com

Mai multe simptome care nu deranjează și pe care de multe ori le ignorăm, pot fi semnul unei boli grave. Dacă vă țiuie urechile, aveți amețeli și dureri de cap destul de des este recomandat să mergeți la medic.

Dacă vă țiuie o ureche, aveți amețeli sau senzația că nu mai auziți la fel de bine, nu ignorați aceste simptome. Ar putea fi semnele unei boli serioase care poate duce în timp la paralizii la nivelul feței și la pierderea definitivă a auzului.

Tumoră craniană

Neuromul acustic (schwannom vestibular) este o tumoră intracraniană benignă (nu este canceroasă). Poate crește însă destul de mult în volum și poate distruge definitiv mai mulți nervi la nivelul feței. Neuromul acustic este o afecțiune destul de frecventă, reprezentând aproximativ 15-20% din tumorile cerebrale la adulţi.

Printre primele simptome ale acestei boli se numără stările de vertij (amețeli) și un țiuit permanent în urechi (tinitus). Dacă aveți astfel de manifestări ar fi bine să mergeți la medic. În fazele mai avansate ale bolii pot apărea o senzație de presiune sau durere la nivelul urechii sau chiar umflarea acesteia, dar și migrenele. Unii pacienți care au fost diagnosticați cu astfel de tumori au spus că au avut și mari probleme de echilibru.

Atunci când tumora își mărește foarte mult volumul, ajunge să apese pe anumiți nervi și pot apărea paralizii sau slăbiciuni ale feței, dar și pierderea auzului.

Există tratament

Neuromul acustic poate fi depistat destul de ușor dacă pacientul este supus unui examen RMN, urmat de mai multe teste de auz. Dacă tunora este depistată în stadiu incipient se poate evita pierderea auzului. Dacă aceasta nu dă simptome deranjante și nici nu crește în volum atunci nu este necesar un tratament. Ea va fi monitorizată permanent și se va interveni doar dacă situația de schimbă.

Tumorile care încep să crească sau care provoacă simptome neplăcute pot fi îndepărtate prin intermediul unei intervenții chirurgicale. Operația se poate face la microscop (microchirurgie) pentru a preveni afectarea nervilor faciali. Pentru micșorarea neuromului acustic se poate folosi și radioterapia, potrivit msdmanuals.com.