Editura Evenimentul si Capital

Analiză de Bogdan Dospinescu: Nu Diaspora l-a învins pe Victor Ponta

Victor Ponta
Autor: | | 28 Comentarii | 3212 Vizualizari

În 16 noiembrie, Diaspora a contat în țară ca temă de campanie, nu ca realitate demografică. Ideea că alegerile s-au câștigat pentru că românii plecați din țară și-au mobilizat rudele și prietenii rămași acasă este falsă. Tema de campanie și nu Diaspora a mobilizat electoratul anti-PSD

După votul din 16 noiembrie, mulți s-au grăbit să spună că Diaspora l-a făcut Președinte pe Klaus Iohannis. S-a spus că românii plecați la muncă în Europa și-au sunat rudele și prietenii și i-au convins să vină la vot. Mai mult, au convins comunități întregi din zonele unde au plecat și astfel a fost întors votul. Nimic mai fals, o arată cifrele. Diaspora nu a contat ca realitatea demografică, în țară; pentru că în afara țării, votul a fost covârșitor pentru Klaus Iohannis. Diaspora a contat ca temă de campanie, motivându-i mai ales pe românii din clasa de mijloc, fără rude plecate în afara țării.

Am selectat primele zece județe din care românii au plecat în afară, care însumate dau aproape jumătate dintre românii care trăiesc în afara granițelor. Dacă Diaspora ar fi contat ca realitate demografică, nu doar ca temă de campanie, ne-am aștepta ca:

1. Prezența la vot dintre tururi să crească mai mult în aceste 10 județe, ca efect al influenței directe a Diaspora.

2. Creșterea în intenția de vot pentru Klaus Iohannis între cele două tururi să fie mult mai mare la nivelul acestor zece județe; să fie cel puțin peste media națională.

Campioanele migrației forței de muncă, codașele mobilizării

Am avut o prezență la nivel național de 52.31%, iar în turul doi, de 62.04%, ceea ce înseamnă cu 9,73 puncte procentuale mai mulți votanți între tururi. Surpriză, dar județele de top cu români plecați în afară sunt codașele mobilizării. Mai mult, primele două județe, Neamț și Bacău, sunt fix la coadă. Doar Brașov și Bistrița-Năsăud sunt peste medie – ambele din Ardeal – un argument în plus al „regionalizării votului” - grafic 2.

Lucrurile devin și mai interesante dacă ne uităm la campionii mobilizării: București – peste 65% prezență la vot în turul doi, cu peste 11 puncte procentuale față de primul tur; Cluj cu peste 69% prezență la vot în turul doi (din nou o diferență de peste 11 puncte procentuale) față de primul tur.

Cu alte cuvinte, mobilizarea nu s-a simțit în județele cu românii plecați în afară. Mobilizarea a fost majoră în zonele cu bazine de votanți de dreapta (anti-PSD), acolo unde media (inclusiv Facebook) și protestele din stradă au avut un impact major. Deci, un prim argument că ceea ce a contat nu a fost telefonul dat acasă, ci modul în care votul Diaspora a fost transformat în temă electorală.

Iohannis a obținut scoruri mai slabe ca Băsescu, în județele cu români plecați la muncă

Mobilizarea la vot în turul II, față de turul I, în județele din top 10 reprezentate în Diaspora a fost sub media pe țară; deci alte județe, în special cele din Ardeal și Bucureștiul au tras în sus prezența la vot. Situația în ceea ce privește intenția de vot este similară.

În opt județe (dintre cele din top 10) Klaus Iohannis a câștigat sub media națională între cele două tururi de scrutin. Doar două județe, Tulcea și Brașov, sunt peste media națională. Restul au „tras în jos” scorul lui Klaus Iohannis – grafic 3.

Mai mult, în majoritatea județelor din top 10, de unde cei mai mulți români au plecat în afara țării, Traian Băsescu a primit mai multe voturi în 2009, decât Klaus Iohannis în 2014. Aceasta, deși Traian Băsescu avea, în 2009, un mandat care i-a erodat sprijinul popular, reflectat și în diferența mult mai scăzută cu care a câștigat alegerile. În plus, în 2009 nu a existat tema Diaspora, care să motiveze electoratul din respectivele județe.

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI