Nu cumva SRI se străduie să ne obișnuiască pe noi, simplii, cetățeni, cu ideea unui atentat de-a adevăratelea, după ce Cazul Colectiv a arătat proporțiile Emoției colective stîrnite la români de o Tragedie?

Nu cumva SRI se străduie să ne obișnuiască pe noi, simplii, cetățeni, cu ideea unui atentat de-a adevăratelea, după ce Cazul Colectiv a arătat proporțiile Emoției colective stîrnite la români de o Tragedie?

N-am intervenit în controversa despre Teroristul de la Tîrgu Secuiesc. Spre deosebire de altădată, cînd am făcut mare haz de ceea ce eu am numit teroristul în slapi. Printre motivele rămînerii deoparte, ca simplu martor al spectacolului oferit de actualitatea românească, se numără și încăpățînarea mea de a privi chiorîș implicarea SRI în Lupta împotriva corupției și a privi binevoitor împlinirea de către Serviciul însărcinat cu protecția cetățeanului de agresiuni interne și externe a datoriei de a se contracara actele de spionaj și de terorism.

Credibil sau incredibil, Cazul de la Tîrgu Secuiesc e primul caz dezvăluit public de intervenție a SRI în alt domeniu decît cel al Luptei împotriva corupției.

O clipă am fost tentat și eu să supun scepticismului critic datele oferite de SRI și de DIICOT despre un terorist care pare dacă nu tîmpit, atunci măcar provocator. M-au oprit să mă manifest în scris cîteva amănunte:

  1. Ridiculizarea Cazului a devenit o partitură interpretată în cor de jurnaliști și chiar de simpli cetățeni. Eu însă fug ca de dracu de coruri, de unanimități. Ce rost avea să mai adaug și eu sarcasmele mele celor afirmate în scris sau în direct de alții.
  2. Nu-i cred pe cei de la SRI atît de tăntălăi încît să riște hohotele de rîs ale scepticilor lansînd un fonfleu cu teroristul extremist maghiar. Dacă au lansat Cazul fără prea multe dovezi, presupun că au urmărit ceva care mie îmi scapă. Nu cumva SRI se străduie să ne obișnuiască pe noi, simplii, cetățeni, cu ideea unui atentat de-a adevăratelea, după ce Cazul Colectiv a arătat proporțiile Emoției colective stîrnite la români de o Tragedie?
  3. Sunt multe situații, dacă nu cele mai multe, în cazul actelor de terorism, cînd își spune cuvîntul tulburarea din creierul unui om și nu calculul nu știu cărei organizații. Chiar și în cazul Atentatelor de la Paris, calcul ISIS a fost dublat de nevoia unor tineri de a face ceva ieșit din comun în contextul în care viața îi condamnase la rutina cotidiană. Sindromul Herostratus, după numele piromanului care, la 20 iulie 356 i. HR. a dat foc templului Zeiței Artemis din Efes, pentru a se vorbi despre el, rămîne valabil cîtă vreme va exista omul pe Pămînt.
  4. S-a spus oficial că teroristul milita pentru desprinderea Ardealului de România. Pe drept cuvînt, mulți s-au întrebat asupra legăturii între aruncarea în aer a românilor și o nouă cedare a Ardealului. Eu însă știu din istoria Serviciilor secrete că organizațiile teroriste sunt cele mai ușor de manipulat de serviciile secrete dușmane, făcîndu-le să creadă că acționează sub un anumit ideal, în realitate, ele acționînd sub steag străin.

Deși n-am intervenit în controversă, am urmărit atent intervențiile din presă după Comunicatul privind teroristul. Conducerea SRI s-a bazat pînă acum în toate calculele sale pe ceea ce ea credea a-i spune sondajele: Însemnata încredere a românilor în SRI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă aș fi din conducerea SRI, reacțiile la Comunicatul privind descoperirea actului sau chiar a Complotului terorist m-ar pune pe gînduri. Dar ce spun eu, m-ar neliniști de a binelea. Ele, reacțiile, dînd curs în presă unei stări de spirit a populației, pentru că, în astfel de cazuri, cenzura consensului i-ar constrînge pe liderii de opinie să se supună stării de spirit dominante, dau seamă de neîncredere, de o uriașă neîncredere în cele susținute de SRI.

Așa cum vor fi băgat de seamă cititorii acestui blog, eu nu m-am considerat și nu mă consider a toate știutor. Poate îndoielile în tezele și ipotezele mele, dezvăluite în public, explică de ce n-am gloria altor jurnaliști de Moise al presei românești de azi. Și în cazul primirii făcute Cazului anunțat de SRI nu mă consider deținător al Adevărului absolut.

Drept urmare, aștept din partea cititorilor răspunsurile lor la întrebare care continuă să mă frămînte și după lansarea ipotezei centrale a acestui text: Credeți că scepticismul cu care a fost primit Cazul Teroristului de la Tîrgu Secuiesc se explică prin neîncrederea românilor în SRI sau prin notele specifice ale acestui caz, care-l fac să pară incredibil?

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro.