Nu contați pe "imunitatea efectivelor"! Avertismentul dur al savanților americani

Deschiderea 'Maratonului vaccinarii - Editia Bucuresti' (7-9 mai), la Sala Palatului din Capitala.

Multă lume leagă sfârșitul pandemiei Covid-19 de două cuvinte - imunitatea efectivelor. Există, însă, oameni de știință care spun că este timpul ca oamenii să nu se mai cramponeze de procentul de vaccinare atins într-o țară sau alta. Soluția e alta.

„Cred că ne concentrăm prea mult timp să ne gândim la un procent”, spune Lauren Ancel Meyers, profesoară la Universitatea Texas din Austin și șef al Covid-19 Modeling Consortium. Meyers și mulți alți savanți cred că oamenii ar trebui să urmeze sfaturile autorităților și să se vaccineze. De aceeași părere este și Devi Sridhar, profesoară de sănătate publică la Universitatea din Edinburgh, Scoția, „Această pandemie se termină atunci când sunt protejați suficienți oameni de această boală gravă. În mod egoist, toți ne dorim să fim protejați de boli grave. Vaccinarea ne ajută și ajută comunitatea”.

Ce înseamnă imunitatea efectivelor?

Imunitatea efectivelor este numele mai puțin jignitor al imunității de turmă. Acest concept vine, de altfel, din studierea vacilor, nu a oamenilor. În 1916, medicul veterinar Adolph Eichhorn și colegii săi au observat că o turmă de bovine ar putea deveni imună la o boală dacă infecției inițiale i-ar supraviețui un număr suficient de animale.

De atunci, pragul de imunitate a turmei a devenit un termen folosit în mod obișnuit în epidemiologie pentru a se referi la vârful matematic al unui focar de boală infecțioasă. Mai simplu spus, atunci când un anumit procent de oameni sunt imuni, fie prin faptul că s-au infectat și au anticorpi, fie prin vaccinare, virusul nu mai găsește unde să se răspândească. Drept urmare, epidemia - în acest caz, pandemia - se stinge, iar viața revine la normal.

Pragul care trebuie atins pentru a obține imunitatea efectivelor variază, însă, foarte mult de la boală la boală. Și cu atât de multe lucruri pe care nu le cunoaștem despre coronavirus, e greu de spus la ce procent trebuie să se ajungă. Pe parcursul pandemiei, estimările pentru pragul necesar au fluctuat de la 20% până la 90% sau chiar mai mult.

Termenul de imunitate a efectivelor a fost la modă în cercurile academice până în primăvara anului 2020. Atunci când coronavirusul s-a răspândit în toată Europa, politicieni precum premierul britanic Boris Johnson s-au trezit brusc vorbind despre asta la televizor.

Potrivit lui Devi Sridhar de la Universitatea din Edinburgh, grupul de oameni de știință care-l consilia pe Johnson la acea vreme a inclus mulți modelatori ai pandemiei. Modelatorii construiesc simulări pe computer sau modele ale viitorului.

Era o perioadă grea, înainte de apariția vaccinuri, când pandemia parcă nu mai putea fi oprit în țări din Asia și Italia. Drept urmare, unii dintre modelatorii lui Johnson „au realizat proiecții care arătau că răspândirea virusului era de neoprit, de necontrolat. Iar aceste modele au condus la această abordare a „imunității turmei”, care se reduce la ideea de a lăsa natura să-și urmeze cursul.” Totuși, politica nu a fost niciodată adoptată în Marea Britanie, în parte pentru că modelatorii de la Imperial College din Londra au arătat la ce dezastru s-ar putea ajunge. Astăzi, este larg acceptată ideea că a lăsa SARS-Cov-2 să circule fără restricții duce la un număr foarte mare de victime.

„Cred că dacă ne-am putea întoarce în timp și ar fi complet sinceri, atât consilierii din domeniul sănătății publice, cât și conducerea ar spune că aceasta este abordarea greșită”, spune Sridhar.

Ideea de imunitate a turmei a rămas în conștiința publică. Când s-au lansat primele vaccinuri în decembrie, ideea a renăscut, de data aceasta concentrându-se pe imunitatea câștigată prin vaccinare. Experți precum dr. Anthony Fauci au început să vorbească mult despre nevoia ca SUA să obțină rate de vaccinare între 75% și 85% la nivel național. "Dacă obțineți acest nivel de imunitate efectivelor, puteți să zdrobiți focarul în această țară", declara Fauci .

Ideea de "imunitatea a efectivelor" e înșelătoare

Unii savanții sunt, însă, de părere că această idee este înșelătoare, "Chiar și după ce ați atins pragul de imunitate al turmei, puteți obține în continuare mici lanțuri de infecție în acea populație", spune Erin Mordecai, profesor de biologie la Universitatea Stanford.

Factori precum răspândirea de noi variante sau perioadele de vacanță, în care oamenii intră în contact cu străin pot provoca fluctuații uriașe ale numărului de oameni care trebuie să fie imuni pentru a menține imunitatea efectivelor. Pe baza condițiilor actuale și a faptului că cei mici nu sunt încă eligibili pentru vaccinare, Lipsitch spune că crede că 90% până la 100% dintre adulți ar trebui să se vaccineze pentru a obșine această imunitate.

Vaccinarea e singura soluție

"Campaniile noastre de vaccinare rareori ating nivelul la care avem efectiv imunitatea efectivului împotriva gripei”, subliniază Erin Mordecai, profesor de biologie la Stanford University. "Și totuși, în majoritatea anilor, putem evita pandemiile majore ale gripei." O combinație de imunitate prin vaccinare și infecție anterioară oferă un nivel suficient de mare de protecție încât spitalele să nu fie niciodată copleșite, sus'ine ea. Chiar dacă coronavirusul este o boală mai gravă, e posibil ca asta să se întâmple și cu Covid-19”.

De fapt, niciunul dintre oamenii de știință intervievați nu crede că pragul de imunitate al turmei este obiectivul potrivit .

„Multe țări cu venituri mari, pentru că avem oameni care sunt foarte, foarte isteți, au încercat să folosească matematica pentru a depăși o problemă care ține în esență de bunul simț”, spune Devi Sridhar. "Modalitatea de a opri răspândirea virusului este să vă vaccinați", scrie site-ul american National Public Radio.