Comisia Europeană a anunțat astăzi că intenționează să sesizeze Curtea de justiție a UE pentru a afla dacă Acordul Comercial de Combatare a Contrafacerii pe internet (ACTA) nu încalcă drepturile fundamentale. Decizia Bruxelles-ului intervine pe fondul amplelor proteste pe care documentul le-a generat în mai majoritate statelor europene.
”Avem intenția de a întreba cea mai înaltă curte din Europa dacă ACTA este, într-un mod sau altul, incompatibil cu drepturile fundamentale și libertățile fundamentale ale Uniunii Europene, precum libertatea de expresie, la informare sau protecția datelor”, a afirmat comisarul european pentru Comerț, Karel De Gucht, informează cotidianul ”Le Monde”. Negociat în condiții destul de neclare, tratatul ACTA este acordul comercial al cărui scop declarat este acela de a lupta împotriva contrafacerii sub toate formele.
Semnat de 22 de state UE la finele lunii ianuarie, documentul pune bazele normelor internaţionale privind protecţia dreptului de proprietate intelectuală şi combaterea pirateriei pe internet. Pentru apărătorii libertății de exprimare, ACTA reprezintă un pachet de legi ce va afecta grav dreptul la confidenţialitate şi exprimare liberă pe internet. În ultimele săptămâni, în mai multe state UE, inclusiv în România, au avut loc manifestații de amploare anti-ACTA.
Polonia, Slovenia, Germania, Bulgaria au anunțat deja că îngheață ratificarea acordului ACTA.