Nu aduce anul ce aduce ceasul. Kim Jong-un vrea să deschidă Coreea de Nord

Nu aduce anul ce aduce ceasul. Kim Jong-un vrea să deschidă Coreea de Nord

În cadrul congresului Partidului Muncitorilor, liderul nord-coreean a examinat relațiile intercoreene și s-a angajat să extindă „de-o manieră cuprinzătoare” legăturile externe, a raportat, vineri, agenția centrală de presă nord-coreeană KCNA.

Kim Jong-un a anunțat linia politică într-un raport pentru sesiunea de a treia zi a celui de-al 8-lea congres al Partidului Muncitorilor aflat la guvernare, care a avut loc joi la Phenian, citând „situația actuală și epoca diferită”, potrivit KCNA.

„Raportul a studiat problema afacerilor cu Coreea de Sud, așa cum este cerut de situația actuală și de epoca diferită, și a precizat direcția generală și poziția politică a partidului nostru pentru extinderea și dezvoltarea cuprinzătoare a relațiilor externe, a indicat KCNA.

Cu toate acestea, agenția nord-coreeană nu a dat alte detalii. Nu se știe dacă extinderea relațiilor externe înseamnă îmbunătățirea legăturilor cu Coreea de Sud și Statele Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Relațiile intercoreene s-au oprit de la summitul fără un acord concret a lui Kim cu președintele american Donald Trump, în 2019.

În plus, legăturile inter-coreene s-au tensionat, anul trecut, după ce Coreea de Nord a aruncat în aer biroul comun de legătură, ca represalii pentru pliantele anti-regim trimise peste graniță de Coreea de Sud, și a împușcat un oficial sud-coreean în domeniul pescuitului despre care s-a spus că a derivat în apele aflate în apropierea frontierei sale maritime occidentale, în septembrie, scrie agenția Yonhap.

Coreea de Nord nu a răspuns la propunerile Seulului pentru discuții și proiecte de cooperare, deoarece s-a străduit să prevină răspândirea noului coronavirus (Covid-19) pe solul său prin închiderea frontierelor și prin întărirea măsurilor de carantină.

În discursul său din 10 octombrie, aniversarea a 75 de ani de la fondarea Partidului Muncitorilor, Kim i-a urat Coreei de Sud o recuperare rapidă din pandemia coronavirusului, într-un mesaj de reconciliere. El și-a exprimat, de asemenea, speranța că va veni în curând ziua în care cele două Corei „își vor lua mâna” după încheierea actualei crize sanitare.