Evenimentul Zilei > International > NSA își suspendă programul de supraveghere și colectarea de date telefonice
NSA își suspendă programul de supraveghere și colectarea de date telefonice

NSA își suspendă programul de supraveghere și colectarea de date telefonice

Autorizaţia de care beneficia Agenţia americană de Informaţii NSA, pentru colectarea de date telefonice în SUA, a expirat azi-noapte, iar o reînnoire a acestui program dezvăluit opiniei publice de Edward Snowden nu s-a produs.

Senatul american nu a reuşit să ajunga la un acord pentru a evita expirarea unei prevederi ce decurge din articolul 215 al Patriot Act, temeiul juridic pentru colectarea metadatelor (ora, durata, numărul apelat) asupra tuturor apelurilor telefonice din SUA.

„Din această (duminică) seară, angajaţii NSA care au consultat baza de date (asupra apelurilor telefonice în SUA), nu o vor mai putea face şi aceasta datorită senatorului Rand Paul", care a blocat procedura, a afirmat furios, într-o declaraţie pentru AFP, senatorul Richard Burr, preşedintele Comisiei pentru informaţii a Senatului.

„Patriot Act expiră în această seară", a spus bucuros Rand Paul, un republican adept al libertarianismului şi candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2016, care a reuşit să blocheze examinarea textului, profitând de procedura legislativă complicată a camerei superioare a Congresului american.

Casa Albă a calificat drept „iresponsabilă" expirarea colectării de date telefonice, cerând Senatului să asigure ca autoritatea legală a programului să fie restabilită cât mai repede posibil, scrie AFPO, citată de Agerpres.

Administraţia de la Washington avertizase, săptămâna trecută, că toate serverele NSA care colectează metadatele apelurilor telefonice americane (ora, durata, numărul apelat) vor fi oprite la 0.01 ora locală (4.00 GMT) dacă Senatul nu va extinde autoritatea legală a programului.