NSA a primit, în 2010, mandat pentru interceptarea comunicațiilor a 193 de state, inclusiv România

Agenția americană pentru Securitate națională a primit mandat judiciar, acum patru ani, pentru a intercepta comunicațiilor a 193 de state, printre care și România, și ale unor organizații internaționale, potrivit unor documente furnizate de fostul consultant NSA, Edward Snowden, și citate de Washington Post.

Potrivit jurnaliștilor americani, Instanţa de supraveghere a serviciilor de informaţii (FISC) a oferit mandat pentru interceptarea, în caz de nevoie, a comunicaţiilor tuturor statelor membre ONU, cu excepţia Marii Britanii, Canadei, Australiei şi Noii Zeelande (cu care SUA au relaţii privilegiate), precum şi ale unor entităţi precum Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Organizaţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Totuși, mandatul oferit de FISC nu înseamnă că NSA a și interceptat comunicaţiile din toate aceste ţări şi entităţi, ci doar că le-ar fi putut efectua în mod legal.

"Aceste documente relevă atât scopul potenţial al activităţilor de spionaj, cât şi rolul modest pe care instanţele îl au în materie de supraveghere", acuză Jameel Jaffer, un reprezentant al organizaţiei American Civil Liberties Union.

Agenţia pentru Securitatea Naţională nu a avut o reacţie oficială, dar oficiali NSA au explicat că există totuşi numeroase instrumente de verificare a activităţilor de spionaj, care trebuie să primească autorizarea direct de la preşedintele Statelor Unite.