Localitatea din România în care mai sunt doar 7 oamenii. Mai e un pas până la dispariție

Sursa foto captură video

Satul Novăcești, comuna Bistra din județul Alba, a rămas doar cu 7 oameni. Ceilalți au murit sau au plecat în orașele mai mari pentru a lucra. Singurele surse de venit ale locuitorilor sunt animalele și culturile agricole. Cei care au rămas aici au peste 40 de ani și încearcă să supraviețuiască.

„Localnic 1: Suntem șase care stăm aici. Am iernat aici.

Localnic 2: Șapte. Patru femei și trei bărbați”, au povestit locuitorii satului Novăcești.

Cum este viața în satul Novăcești

Vasile Bucșa este cel mai tânăr localnic din satul Novăcești, comuna Bistra, județul Alba. El are 20 de vaci, 20 de oi, 10 capre și un număr mare de porci. De asemenea, mai deține și 5 hectare de pământ. Acesta este mulțumit cu viața lui, dar se teme că va rămâne singur în locul în care s-a născut.

Sursa foto captură video

„Eu sunt cel mai tânăr om din sat. Cred că o să ajung cel mai bătrân dacă o să țină tot așa timpul. Nevasta mea, cu ea, în familie (n.red. se ajută)… frații, când pot să vină, cu vecinii pe aici, cum putem.

Am 7 garduri de umblat la ele și e distanța mare, de două ori pe zi. Ne mănâncă sălbăticiunile în scurtă vreme. Am fost o vreme invadați de porci. Toți oamenii s-au dus la serviciu și nu mai țin animale.”, a declarat Vasile Bucșa, conform Alba Carolina TV.

Sursa foto captură video

Un alt sat aproape părăsit

Gherdealul este un alt sat aproape părăsit, aflat la trei kilometri de centrul comunei Bruiu, din județul Sibiu. Casele și turla bisericii săsești se văd de departe, de pe drumul pietruit care șerpuiește spre cătunul aproape pustiu.

Gherdeal este aşezat între dealuri acoperite de păduri, vizita în această localitate putând fi ase­muită unei călătorii în timp, locul fiind cunoscut drept „satul-fantomă al Transilvaniei”. Au mai rămas şapte locuitori. Iar renumele loca­lităţii a ajuns până în Germania, după ce în 2002-2003 s-a filmat documentarul „Gherdeal“, în care este zugrăvită viaţa retrasă a ultimului sas din sat.

Ce spun sătenii

„Aici, o casă costă cam 20 – 24 de milioane de lei vechi. N-a mai rămas mare lucru din ele. Oamenii au plecat, mânca-i-ar amarul. Pe atunci era un sat frumos și bine populat. Sașii au plecat în Germania sau în Austria, cei care au rămas și-au făcut un rost pe la oraș. Acum este aproape pustiu și cei mai mulți locuitori au peste 60 de ani”, au declarat sătenii.